Regenwatertips

Hoe infiltratiekratten schoon houden?

Bladeren, zand en ander vuil zijn de grootste bedreiging voor regenwatervoorzieningen. Ze verstoren de goede werking van infiltratiesystemen. Daarom is een goede filtering met een zandvangput noodzakelijk. De werking van de zandvangput is heel eenvoudig. Nadat de loofafscheider de bladeren uit het regenwater heeft gefilterd, laat de zandvangput de zwaardere bestanddelen bezinken. Vervolgens stroomt het regenwater door een gaasfilter naar het riool of een infiltratiekrat.

Tip bij plaatsing: zorg dat de bovenkant van de zandvangput lager staat dan de woning, deze functioneert ook als overloop.
Geen bladeren in regenpijp

In de herfst vallen de bladeren weer van de bomen. Een deel van die bladeren (en vuil) komen in de dakgoten. Zonder verdere maatregelen vinden ze ook hun weg naar de regenpijp. Die kan dan snel verstopt raken. Met een bolrooster voorkomt u dat. Plaats een bolrooster in de aansluiting van de afvoerpijp. De dakgoot moet nog wel regelmatig worden schoongemaakt.

Werkt u met plakplaten met een middenuitloop? Kies dan voor de bolroosters van gegalvaniseerd staal.


Rioollucht in huis? Plaats een HWA-sifon

Help uw klant snel af van stankoverlast door rioollucht. Met een HWA-sifon wordt voorkomen dat lucht uit het riool via de regenpijp de woning kan binnendringen.

Wanneer de regenpijp op het gemengd riool is aangesloten, is het aan te raden om gebruik te maken van een HWA-sifon. De HWA-sifon werkt als stankafsluiter. Dit type sifon is verkrijgbaar in 80 of 100mm. Maakt u gebruik van een regenpijp van 60mm of 70mm? Dan kunt u met een inzetverloop overgaan naar 80mm.

Gemakkelijk bladeren verwijderen uit afvoerpijp

Er zijn natuurlijk altijd situaties dat er toch bladeren in de afvoerpijp terechtkomen. Dit kan uiteindelijk leiden tot verstoppingen en zelfs lekkages.

Er is een slimme oplossing om dit te voorkomen: de loofafscheider. Het werkt heel simpel. De loofafscheider wordt verticaal tussen de afvoerpijp geplaatst. Bladeren worden vervolgens gefilterd uit het regenwater. Eventueel achtergebleven bladeren verwijdert u heel eenvoudig met de loofschraper.Lijnafwatering rondom de woning

Een heftige bui zorgt voor grote hoeveelheden water in korte tijd. Door dit regenwater dicht bij de bron op te vangen wordt een verzadigde bodem, plasvorming en wateroverlast voorkomen. Dat kan nu makkelijk en mooi met de lijnafwateringsset van DYKA.

DYKA lijnafwatering is geschikt voor licht verkeer rondom de woning (belastingklasse A15, wat staat voor 1500Kg belasting). Het is ook nog eens heel eenvoudig te monteren door het lichte gewicht en makkelijke kliksysteem. De complete set bestaat uit 3 gootelementen (1m), aansluitmogelijkheden en eindschotten.


Voorkom bladeren in de dakgoot

Krijgt u wel eens de vraag: “Hoe kan ik mijn dakgoot schoon houden zonder al te veel werk?”

Dat kan met een simpele oplossing. Door het eenmalig plaatsen van een gootrooster komen bladeren niet meer in de dakgoot zelf terecht. Bladeren die op het gootrooster vallen, drogen op en waaien weg. Het is gemaakt van kunststofgaas en klemt zich vanzelf vast. Een eenvoudige klus waarvoor geen gereedschap nodig is en wat uw klant veel tijd en moeite bespaart.


Eenvoudig waterschade voorkomen

U kent het wel: de dakgoten zijn al geïnstalleerd, maar de afvoeren moeten nog worden aangebracht. De kans is groot dat bij hevige storm regenwater tegen de gevel slaat. Het gevolg: beschadigd metsel- en voegwerk.

Met een tijdelijke HWA-folieslurf voorkomt u dat. De folieslurf is heel eenvoudig aan te brengen door deze op maat te knippen en met een nylon kabelbinder of een stuk duct tape aan de gootuitloop te bevestigen. Voorkom hiermee veel schade.Snel de dak(goot) vrij van water

Staat er water in de dakgoot of op het dak en u wilt aan het werk? Gebruik dan waterabsorptiegranulaat om een droge werkplek te creëren.

Het granulaat absorbeert 200 keer het eigen gewicht. Binnen vijf minuten na het instrooien ontstaat een dammetje door het uitzetten van het granulaat in het water. Door de watertoeloop te stoppen, kunt u snel werken. Granulaat is onschadelijk voor het milieu en makkelijk te verwijderen na gebruik.