Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Hoe bereken je een UV-systeem?

Het berekenen van een UV-systeem, dus Vacurain Flex of Vacurain Fix, kent meerdere stappen. We vertellen graag meer over hoe een UV-systeem bij ons wordt berekend en wat hierbij komt kijken. 

Het verzamelen van gegevens

De eerste stap in het proces is de aanvraag van de offerte. Die komt binnen in onze Vacurain mailbox, waarvoor we een aantal gegevens nodig hebben om het gevraagde Vacurain systeem zo goed mogelijk te kunnen modelleren op onze afdeling. Het aanvraagformulier bestaat uit meerdere delen, namelijk:

  • Basis- en aflevergegevens
  • Bouwkundige gegevens
  • Aan te leveren gegevens
  • Technische gegevens Vacurain

Basis- en aflevergegevens

De basis- en aflevergegevens zijn erg belangrijk. Terzijde van de naam van de contactpersoon, projectnummer, enzovoorts is het van belang dat wij weten waar exact het project plaatsvindt. Er zit bijvoorbeeld een verschil in een project op een industrieterrein of op bijvoorbeeld de Maasvlakte, als het pand dicht bij zee staat. Hier moet u rekening houden met zeezout en andere elementen van de omgeving. Het is daarom dus van belang om de exacte locatie te weten, zodat wij hierop correct kunnen anticiperen.

Bouwkundige gegevens

De bouwkundige gegevens vertellen ons het dakoppervlak in vierkante meters, de richting van het afschot, informatie over hoeveel water op het dak komt en waar dit water heenloopt.  Ook is de hoogte van het dak erg belangrijk omdat de standleiding van het Vacurain systeem naar beneden moet, waardoor de hoogte bepalend is voor de juiste werking van het systeem.

Het type dak komt hier ook ter sprake, zodat wij weten of we te maken hebben met een vlak of schuin dak en of er bijvoorbeeld ook grind of planten op het dak te vinden zijn. Dit helpt ons om te leren hoe snel het water van het dak afstroomt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor dakbedekking er op het gebouw zit. We hebben namelijk verschillende soorten trechters, waarbij een bepaalde trechter gemaakt is voor een bitumen dakoppervlak en de andere voor een EPDM of kunststoffen dakbedekking. Kleinere daken zijn vaak bitumen, echter komen kunststoffen daken steeds meer voor. Op grote daken ziet u tegenwoordig vaak PVC, waar we bij DYKA ook geschikte trechters voor hebben. Wat handig is aan PVC daken en onze trechters hiervoor, is dat deze rechtstreeks kunnen worden gelast. Het wordt meteen versmelt op de trechter waardoor het direct waterdicht is zonder dat u extra gaten hoeft te boren.

Aan te leveren gegevens

In dit gedeelte van het aanvraag formulier kan de klant selecteren wat aan ons is aangeleverd qua informatie. De klant kan dan door middel van vinkjes aantonen wat is aangegeven, zoals de exacte afmetingen, plaats van standleiding, voorkeursplaats van de trechters en zodoende. Er zijn echter nog wel wat aanvullende gegevens nodig bovenop wat hier te vinden is. Zo is het bijvoorbeeld voor ons ook belangrijk om te weten of er een laad-dok is, of er brandscheidingen zijn en waar we mogen lozen.

Dit zijn belangrijke overwegingen, omdat u liever wil voorkomen dat bijvoorbeeld een PVC systeem door de brandscheiding gaat, aangezien het in staat moet zijn om flexibel te bewegen. Een andere belangrijke overweging is bijvoorbeeld de voorkeurplaats van de trechter(s). Betonnen panden hebben andere eigenschappen dan stalen panden, waardoor de trechters beter op een andere plek kunnen worden geplaatst afhankelijk van het pand. Een andere belangrijke overweging is waar we de standleidingen naar buiten mogen brengen, als u dit aan de kant plaatst waar wellicht later een ander pand komt kan dit later problemen opleveren.

Zo zijn er (zoals u lezen kan) veel belangrijke overwegingen om in acht te nemen die allemaal meespelen in het berekenen van het systeem.

Technische gegevens Vacurain

In dit onderdeel van het aanvraagformulier wordt er gekozen voor een Vacurain Fix of Vacurain Flex systeem. De keuze is afhankelijk van de vele overwegingen die hierboven zijn uitgelegd. Ook wordt in dit onderdeel de aansluitmethode verteld, die te vinden is in de technische documentatie van Vacurain Fix of Vacurain Flex. Er zijn namelijk meerdere aansluitmethodes, die allemaal duidelijk staan uitgelegd in de documentatie.

In dit onderdeel wordt ook verteld op welke hoogte de verzamelleiding komt te hangen ten opzichte van het dak, als wel of er leiding isolatie wordt toegepast. Een UV-systeem waar veel water doorheen komt maakt natuurlijk geluid, waarvoor we ook isolatie leveren. Dit kan bijvoorbeeld akoestisch maar ook thermisch, wat ervoor zorgt dat er geen condens van het systeem komt. Dit heeft verder geen invloed op de berekening, maar is wel een extra stap die DYKA aanbiedt.

Ook wordt er aangegeven waar het water naar toe gaat. Waar wij erg sterk in zijn bij DYKA is dat we een compleet waterbeheer systeem kunnen aanbieden. Dus van wateropvang, naar hergebruik of bijvoorbeeld infiltratie. 

Het berekenen van het project

Als alle gegevens zijn aangeleverd is het tijd om bezig te gaan met het uittekenen en berekenen van het project. Het project wordt aangemaakt in ons interne systeem en we gaan dan bezig met AutoCAD, wat het bouwkundige tekenprogramma is waar we mee werken. Hierin zetten we het gebouw schematisch op in 3D en positioneer we de Vacurain trechters, als wel het tekenen van de buizen (verzamel- en standleidingen). Hierna berekenen we het Vacurain systeem met rekensoftware en hieruit volgen de correcte diameters van de benodigde buizen. Daarna wordt er een materiaallijst gegenereerd, die automatisch uit het systeem komt. Als laatste maken we een werktekening van het systeem en genereren mijn collega’s een offerte die dan verstuurd wordt. Dat is zodoende mijn taak binnen DYKA.

Verschil tussen berekenen Vacurain Fix en Flex

Er zit een marginaal verschil tussen het berekenen van Vacurain Fix en Vacurain Flex, het zijn natuurlijk twee verschillende systemen maar in grote lijnen lijkt het verder heel erg op elkaar qua berekenen.

Berekeningen kunnen natuurlijk wel erg verschillen van elkaar aan de hand van het gebouw. Ingewikkelde vormen van daken, bijvoorbeeld een groot distributie centrum met een ronde vorm is lastiger om te berekenen dan een klein gebouw in de vorm van een schoenendoos. Hoe “exotischer” de vormen van het dak, hoe uitdagender het is om te berekenen. Echter klaren wij altijd de klus en staan wij open voor elk project!