Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Straat- en trottoirkolken

Straat- en trottoirkolken verzamelen de neerslag op straten, parkeerplaatsen en trottoirs. Deze neerslag wordt door het profiel van de verharding en het afschot in de goten naar de kolken getransporteerd.

 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk te installeren
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Toepasbaar in ieder project

Kolken hebben een stankscherm en beschikken over voldoende zandvangcapaciteit. De aansluitleidingen van kolken worden in het algemeen uitgevoerd in PVC met een diameter van Ø125 mm. De verbinding van de aansluitleiding op de inlaat moet flexibel zijn uitgevoerd. De aansluitleidingen van de kolken moeten met twee bochten flexibel worden gerealiseerd om voldoende dekking te verkrijgen. Daarnaast is de aansluiting op de kolk gelegen aan de troittoirzijde van de klinkerverharding of asfalt. Door te graven in het troittoir kan men altijd onderhoud plegen aan de kolk of deze vervangen zonder de weg af te sluiten. 

 

Richtlijnen bij de afwatering van kolken

 • Voor het ontwerp en de ligging van kolken houdt men rekening met het verharde oppervlak. In een standaard situatie wordt er 100 a 120m² verhard oppervlak aangesloten op een kolk afhankelijk of het een asfalt- of klinkerverharding betreft. Globaal gezien houdt men de volgende afstanden aan:
  • De maximale hart op hart afstand van een kolk is 35m;
  • De minimale hart op hart afstand van een kolk is 10m;
 • Voor ontsluitings- provinciale of Rijkswegen van asfalt en voorzien van goot / berm houdt men standaard 250m² verhard oppervlak per kolk aan. 

Tweedelig 

De kunststof straat- en trottoirkolken zijn opgebouwd uit twee delen; de onderbak met aansluiting en stankscherm en een gietijzeren kolkkop. Hierdoor plaatst de aannemer de onderbak eerst. Vervolgens past de gietijzeren kolkkop exact over de onderbak. Dit maakt de kolk makkelijk hanteerbaar.

In verband met veiligheid zijn de kolken vergrendeld of niet vergrendeld leverbaar. De straatkolk kan door een PVC stelring tot maximaal 50 mm in hoogte worden versteld. Stelringen van 10 mm tot en met 50 mm zijn standaard leverbaar. Grotere hoogtes kunnen worden gesteld door middel van een renovatiering en een stuk buis

Materiaal 

Een straat- en of trottoirkolk bestaat uit het volgende materiaal:

 • Gietijzeren kolkkop (straat of trottoir) uitgevoerd in de klasses qua belasting B125 en C250 (125kN en 250kN). B125 is geschikt voor plaatsing tegen een troittoirband of in het trottoir, De C250 is beter geschikt voor intensief en zwaar verkeer.
 • Kunststof onderbak, alles geschikt voor directe belasting C250. Voor de onderbakken kunnen de volgende keuzes worden gemaakt:
  • Axedo PP kolk-onderbak  Ø300mm en Ø315mm met grijze stankafsluiters, -filters en/of amfibieëntrap;
  • PVC-onderbak Ø315mm met stankafsluiter, grijs;
  • PE-onderbak Ø315mm explosievrij met stankafsluiter (Voor situaties als benzinestations) zwart;
  • Duborain PVC infiltratiekolk, Ø315mm, geperforeerd groene PVC leiding met HF180 omhulling, De standaard lengtes van deze kolk zijn 1,0m, 1,5m en 2,0m. Deze kolk is bedoelt voor het lokaal infiltreren van hemelwater;

De kolkkoppen

Straatkop

De straatkolk kop is een gietijzeren bovenstuk met scharnierend gietijzeren rooster of dicht deksel. Er bestaat ook een Duborain straatkolkkop met een waaiermotief (belastingklasse B125) welke geschikt is voor aansluiting op de bijbehorende infiltratiekolk of voor directe opvang en infiltratie van het hemelwater. In sommigen civiele projecten kiest men voor een hol wegprofiel. Hierbij dienen de kolken in het midden van de weg te liggen die vaak zwaarder bereden wordt. Hiervoor adviseert DYKA een C250 kolkkop met betonfundatieplaat. De kolkkop wordt aangebracht op een betonfundatieplaat. Deze zorgt ervoor dat de belasting wordt afgegeven aan de ondergrond.


Trottoirkop

De trottoirkop is een gietijzeren bovenstuk met gietijzeren deksel. De trottoirkolkkop is uitgevoerd in B125. Er bestaan rechte trottoirkoppen voor rechte stoepranden. Ook is er een RWS variant voor de schuine stoepranden. Een Duborain trottoirkop met een waaiermotief (belastingklasse B125) is geschikt voor aansluiting op de bijbehorende infiltratiekolk of voor directe opvang en infiltratie van het hemelwater.De onderbakken

PP onderbakken - Axedo

De body van de Axedo kolk-onderbak is gemaakt van 100% gerecycled PP. Er zijn ruim 100 variaties te maken met de diverse elementen van de Axedo kolk-onderbak, waardoor er altijd een geschikte onderbak is voor iedere locatie en situatie. De Axedo is opgebouwd uit verschillende onderdelen die bij ons in de fabriek met een uniek vergrendelingsmechanisme in elkaar gezet worden. De onderbak is verkrijgbaar in de zandvangvolumes 10,30,50 en 70 liter met diverse aansluitingen van 110mm, 125mm, 160mm of 200mm. 

Naast flexibiliteit in volume en aansluiting, is er ook in accessoires veel variatie mogelijk. Zo is er in plaats van het standaard stankslot ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een stankslot met filter of een filter zonder stankslot. Dit laatste is toepasbaar wanneer de kolk ook voor ontluchting van een achterliggende infiltratatievoorziening gebruikt wordt. Alle opties zijn ook uitbreidbaar met additionele fijnfiltering.

 

PVC en PE onderbakken

De onderbak met een diameter van Ø315 mm is gemaakt van PVC of PE en hebben een stankafsluiter (stankscherm uitneembaar), voorzien van spie-aansluiting Ø125 mm. Ze hebben een versterkte slagvaste bodem.

De onderbakken dienen tevens als zandvang. In DYKA’s kunststof onderbak zit 21liter slibopvang. In dit onderdeel kan tevens een korffilter worden geplaatst voor het opvangen van natuurlijk afval. De PVC Onderbak is direct belastbaar tot C250. Afwijkende hoogtematen van de onderbak zijn op aanvraag leverbaar.

 

Voordelen van DYKA straat- en trottoirkolken

 • Losse ronde onderbak: hierdoor zijn aansluitingen in iedere gewenste richting mogelijk
 • Gering gewicht; waardoor minimale transportkosten en sneller stellen mogelijk is. Ook de tweedelige constructie maakt de kolken makkelijk hanteerbaar.
 • Makkelijk uitneembaar en wisselbaar stankscherm
 • Door opzetringen in hoogte verstelbaar: De straat- en trottoirkolken kunnen op de voorlopige straathoogte worden gesteld, waardoor het water goed kan worden afgevoerd. Als de straat later op definitieve hoogte wordt gebracht, kan eenvoudig een opzetring tussen bovenstuk en onderbak worden bevestigd. De universele stelring biedt nog meer mogelijkheden. Stelringen zijn leverbaar in diverse hoogtematen (max. 50mm). Daarnaast kunt u een renovatiering of een op maat gezaagde PVC buis gebruiken. Daarmee verhoogt u de PVC onderbak met minimaal 50mm.  
 • Levering met spie-aansluiting Ø125mm.
 • Kolkkoppen onderling uitwisselbaar
 • Standaard zandvang van 21l. vergrote zandvang op aanvraag mogelijk
 • Goede chemische resistentie: DYKA straat- en trottoirkolken zijn bestand tegen alle normaal in de grond voorkomende stoffen.
 • Alle onderdelen van de kolken hebben een KOMO-keur en voldoen aan de BRL 2021 (voor infiltratie BRL 52250);