Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Waterstof

Om in 2050 in Europa als eerste continent klimaat neutraal te zijn, moeten we volledig overstappen naar hernieuwbare energie. Waterstof geproduceerd door middel van duurzame technieken, zoals met behulp van windenergie of zonne-energie, is hierin van strategisch belang omdat het multi-inzetbaar is. Het kan aardgas vervangen, maar ook bijvoorbeeld de verbinding met de elektriciteitssector maken, omdat via elektrolyse de overtollige elektriciteit opgeslagen kan worden als waterstof. Vandaag de dag is er een apart netwerk voor olie, aardgas en elektriciteit. Met waterstof kan je verbindingen maken in infrastructuur en gebruik: vrachtwagens die waterstof tanken, (overtollige) elektriciteit omzetten in waterstof maar ook bijvoorbeeld je huis verwarmen op waterstof in plaats van aardgas.  

Wat is waterstof?

Waterstof (H2) is het lichtste en meest voorkomende element in ons universum. Waterstof is bijna overal aanwezig: in de zon, in water, in alle levende organismen. Belangrijk is dat waterstof op aarde altijd gebonden is met andere elementen. Water is het beste voorbeeld, waarbij waterstof (H2) en zuurstof (02) verbinden tot H20. Je kan waterstof ook uit andere stoffen dan water halen, maar de restwaarde die overblijft is vaak schadelijker voor het milieu. Dus wordt waterstof meestal gewonnen uit water (H20), want het restelement zuurstof (02) is niet schadelijk.

Waterstof zelf is op zich duurzaam, maar het wordt pas hernieuwbaar genoemd als ook de gebruikte elektriciteit uit elektrolyse vanuit hernieuwbare bronnen komt.

Waterstof winnen met elektrolyse

Om waterstof te winnen, wordt het via elektrolyse losgemaakt van andere molecule(s) waarmee het verbonden is. In het geval van water is dat zuurstof. Voor elektrolyse heb je best veel energie nodig. Waarom zou je energie gebruiken (elektriciteit) om energie (waterstof) te maken?

Hierbij speelt de unieke eigenschap van waterstof een rol.  De energie die je in de elektrolyse stopt, kun je gebruiken wanneer het element een verbinding aangaat met een andere molecule. Het slaat al die energie namelijk op – het is dan ook een ideaal element om energie mee op te slaan. Zonnepanelen en windmolens zijn uitermate geschikt voor elektrolyse. Niet alleen omdat ze groene elektriciteit leveren, maar ook vaak pieken op momenten dat er weinig elektriciteitsvraag is. Je kan je overtollige elektriciteit omzetten naar waterstof en gemakkelijk opslaan.

De voor-en nadelen van waterstof

Waterstof is niet giftig en vervliegt gemakkelijk. Maar het heeft ook enkele nadelen: waterstof is kleur- en geurloos. En, als waterstof brandt, is het ook moeilijk detecteerbaar omdat de vlam bijna onzichtbaar is. Net zoals bij aardgas is het daarom van belang om de infrastructuur bij opslag, transport en gebruik op orde te hebben. Onze gekeurde PE-buizen en onze hulpstukken, die gebruiksklaar zijn voor het transport van waterstof, kunnen daarbij perfect helpen.

Leidingsystemen, gekeurd voor waterstof

Meer weten over onze waterstof oplossingen? 

Heb je een vraag of wil je meer weten? Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!