Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

De verschillende ventilatiesystemen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier ventilatiesystemen: A, B, C en D. We leggen je graag meer uit over de verschillende systemen.

Ventilatiesysteem A

Bij dit systeem is sprake van natuurlijke lucht toe- en afvoer. De verse lucht komt binnen via ramen, roosters en deuren en verlaat de ruimte ook weer op deze manier. Ventilatiesysteem A vind je vooral terug in oudere woningen. 

Het is natuurlijk heel eenvoudig om te ventileren door het openen van ramen en deuren en het gebruik van roosters. Maar doordat het geen geautomatiseerd systeem is, heb je weinig controle over de hoeveelheid lucht die aan- en afgevoerd wordt. Daarnaast zul je, bijvoorbeeld in de winter, niet zo snel geneigd zijn om alles open te zetten terwijl dat wel nodig is. 

Ventilatiesysteem B

Met systeem B maak je gebruik van mechanische toevoer van verse lucht door middel van ventilatoren. De afvoer van vuile lucht gebeurt op natuurlijke wijze. Dit systeem is verouderd en wordt inmiddels niet meer toegepast. Het grootste nadeel van dit systeem is dat het een tochtgevoel veroorzaakt.

 

Ventilatiesysteem C

 Systeem C werkt met natuurlijke toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vuile lucht. Dit systeem wordt het meest toegepast in de Nederlandse woningbouw. De verse lucht komt binnen via roosters, ramen of deuren. De mechanische ventilatie-unit voert de vervuilde lucht af. 

Het voordeel is dat er veel vraaggestuurde systemen C leverbaar zijn. De vuile lucht wordt dan op basis van gemeten waarden (vocht, CO2, temperatuur) afgevoerd via een ventilatie-unit. In het huis zelf is een schakelaar aanwezig waarmee je via een gesloten systeem luchtcirculatie kunt aan- en uitzetten. 

 

Ventilatiesysteem D

Volledig mechanische aan- en afvoer van lucht, inclusief het terugwinnen van afgevoerde warmte: dat is ventilatiesysteem D. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem is het meest geschikt voor een BENG (bijna energieneutraal) woning of gebouw, aangezien deze ventilatie-units bijna altijd voorzien zijn van warmteterugwinning (WTW). Dit beperkt het warmteverlies. 

Dit is dus een energiezuinig en milieuvriendelijke systeem. Daarnaast levert systeem D het hoogste temperatuurcomfort.