Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

PVC en PP hoofdriool

Buitenriolering bestaat uit verschillende componenten “assets” genoemd. De componenten die samen een buitenrioleringssysteem vormen zijn leidingen, hulpstukken, inspectie- en erfafscheidingsputten en kolken. DYKA heeft een breed assortiment PVC, PP en PE materialen voor elk van deze assets.

PVC leidingen voor buitenriolering

De PVC leidingen voor buitenriolering bestaan bij DYKA standaard uit drie lagen. We noemen deze leidingen dan ook drielaags PVC leidingen. Als uitzondering worden de leidingen in de belastingklassen SN1 en SN2 geleverd als volwandige buis. De volwandige PVC-U buis is gemaakt van 100% nieuw PVC.

PVC - U3 buizen: 40% gerecycled

De drielaags PVC leiding (Ultra-3) noemen we ook wel onze Recyline. Deze leiding wordt in Nederland algemeen toegepast voor buitenriolering. Uniek aan deze drielaags PVC-U3 leidingen is de opbouw. Ze bestaan uit 3 lagen;

 • Buitenlaag buitenzijde: de buitenzijde van de leiding bestaat uit nieuw kunststof (noemen we de virgin laag);
 • Binnenlaag: deze laag zit ingekapseld tussen twee buitenlagen conform NEN-EN 1401-1. De binnenlaag bestaat uit geschuimd PVC met een percentage recyclaat. DYKA garandeert conform ons KIWA convenant een minimaal percentage van 40% recyclaat over de gehele leiding.  
 • Buitenlaag binnenzijde: de buitenkant van de binnenzijde is gemaakt van nieuw kunststof (virgin laag).  

 PVC is zelfs na een levensduur van 50 jaar nog 7 keer herbruikbaar zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Hard PVC kan volledig worden hergebruikt. Voor recycling wordt dit ingezameld via het BIS inzamelsysteem.


PVC Hulpstukken voor buitenriolering

Voor aanleg van het rioleringsysteem zijn om verschillende assets te koppelen hulpstukken nodig. Het DYKA hulpstukken assortiment voor PVC buitenriolering is breed en beschikbaar in de belastingklasse SN4 en SN8. Hierbij een aantal hulpstukken opgesomd:

 • Steekmoffen
 • Overschuifmoffen
 • Bochten
 • T-stukken
 • Ontstoppingsstukken
 • ABS-eindstukken met RVS terugslagklep
 • Etc.

Tot en met 200mm worden de meeste hulpstukken geleverd

Belastingsklasse SN4 of SN8

Voor buitenriolering zijn de leidingen en hulpstukken normaal opgedeeld in SN8 en SN4. Welke belastingklasse moet worden gebruikt is afhankelijk van toepassing, grondsoort en diepte van het systeem.

SN1 en SN2

Voor belastingklasse SN1 en SN2 zijn alleen volwandige leidingen leverbaar. Deze worden gebruikt bij geen of minimale (verkeers-)belasting, bijvoorbeeld in de landbouw. SN1 en SN2 komen eigenlijk nooit voor bij buitenriolering.

SN4

Men kiest voor SN4 wanneer er sprake is van een normale buitenriolering toepassing. Bijvoorbeeld voor bestratingen met licht verkeer en groenstroken. Dit wordt vaak rondom de woning geplaatst. Vind hier meer informatie over de flexibiliteit.

SN8

SN8 wordt toegepast bij bijvoorbeeld zware verkeerlast, maar ook bij slappe ondergrond SN8 wordt in normale situaties gebruikt voor het hoofdriool. Vind hier meer informatie over de flexibiliteit.

 

Prefab buitenriolering: Prefit

Het is ook mogelijk om voor een prefab buitenrioleringssysteem te kiezen. Het is befaamd om de betere kwaliteit van aangelegd riool waardoor bedrijfszekerheid en een lange levensduur gegarandeerd zijn. Het systeem bestaat o.a. uit leidingen met een voorgemonteerde inlaat. Dit kan door middel van losse leidingen met standaard 1, 2 prefit inlaten of per streng worden geleverd. Hiermee kunnen onze klanten en opdrachtgevers tijd en geld besparen doordat voorbereiding, transport en uitvoering voor een deel door DYKA worden uitgevoerd.

 

PP leidingen voor buitenriolering

Polypropeen leidingen zijn goed bestand tegen chemische oplosmiddelen en bacteriegroei. Het is een bijzonder sterk materiaal. Dit maakt PP bij uitstek geschikt voor vrijverval rioleringen. PP leidingen voor buitenriolering zijn leverbaar in de volgende twee typen:

 • Volwandige PP Solydo leidingen. De PP buizen hebben een belastingsklasse van SN8 (effectieve sterkte SN10)
 • Tweelaagse Ultra KYMA leidingen. Deze leidingen bestaan uit een buitenlaag die geribbeld is samen met een binnenlaag die bestaat uit een gladde laag.

PP Solydo leidingen

Solydo leidingen zijn leverbaar in de diameters Ø110 t/m 400mm en zijn vooral geschikt voor huisaansluitingen en DWA-afvoer. Ook voor het hoofdriool in de openbare ruimte biedt het Solydo assortiment een gepast antwoord met leidingen tot en met Ø400 mm. Deze volwandige SN8 kwaliteitsbuizen zijn KOMO-gekeurd, hebben een levensduur van 100 jaar en zijn daarna te recyclen. Met het Solydo PP volwandsysteem kiest men voor eenvoudige installatie, een lange levensduur, hoge belastbaarheid en uiterst betrouwbare verbindingen. Dit in combinatie met de uiterst gladde wanden en dus geen aanhechting van vetresten of fecaliën zorgen voor een betrouwbaar rioolsysteem.

 

PP Ultra Kyma buizen

Ultra Kyma leidingen bieden een economische oplossing voor grote diameters. De dubbele geribde wand zorgt voor een hoge sterkte met veel minder basismateriaal. Dit zorgt voor een lichtgewicht oplossing die erg snel te plaatsen is. Naast DWA-, RWA- en gemengde afvoer, kent deze PP buis toepassingen als DT-riool, IT-riool en zelfs verticale infiltratie. Ultra Kyma buizen zijn tweelaags polypropeen buizen. Ze worden vervaardigd door gelijktijdige extrusie van de binnen- en buitenzijde. Waar de ribben aan de buitenkant zorgen voor extra stevigheid, zorgt de gladde binnenkant voor het vermijden van aanhechting. Het vertrouwde mofsysteem zorgt voor snelle én betrouwbare verbindingen op de bouwplaats. Dankzij het superlichte gewicht zijn deze leidingen bijzonder makkelijk hanteerbaar. Dat maakt zuinige plaatsing mogelijk: minder transportkosten, minder zware machines nodig en een extreem korte plaatsingstijd. Zo blijven alle kosten tot een minimum beperkt.

 

PP hulpstukken voor buitenriolering

Voor aanleg van het complete systeem zijn ook hulpstukken nodig. Het DYKA hulpstukken assortiment voor PP buitenriolering is breed en beschikbaar in de belastingklasse SN8. Hierbij zijn een aantal opgesomd:

 • Steekmoffen
 • Overschuifmoffen
 • Bochten
 • T-stukken
 • Inlaat
 • Verloopstuk
 • Etc.