Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Riool isoleren: waarom zou je?

Rioolisolatie: voor stil wooncomfort en optimaal werkend systeem

Bij isolatie van leidingen denkt men al gauw aan het isoleren van (warm) waterleidingen; ook wel thermische isolatie genoemd. Maar wist je dat het ook loont om rioolbuizen te isoleren? Het isoleren van rioolbuizen in binnenriolering zorgt voor een hoger wooncomfort én voor een betere werking van het systeem.

Riool isoleren voor geluid en temperatuur; thermisch en akoestisch 

Riool isolatie is het afschermen van bepaalde invloeden van buitenaf of juist van binnen bij riool leidingen, zoals temperatuur (buiten) of geluid (binnen). Met isolatie kun je nooit de invloeden volledig weghalen, maar wel sterk verminderen. Riool isoleren kan op twee manieren: akoestisch en thermisch.
 

Thermische isolatie

Thermische isolatie heeft effect op de temperatuur(verschillen) bij leidingen. Kunststof leidingen reageren op temperatuurverschillen. De uitzettingscoëfficiënt van het materiaal bepaalt hoeveel de lengte van de buis verandert bij een temperatuurverschil. Bij thermische isolatie wordt het temperatuurverschil beperkt, en werkt de buis dus minder: minder risico op lekkages. De thermische isolatiebuis bestaat uit een soort schuim; deze is relatief dun. Daarnaast kan bij binnenriolering condens ontstaan aan de buitenkant van de buis vanwege het temperatuurverschil in de warme lucht en de koude afvoersystemen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vochtplekken ontstaan op systeemplafonds, of druppels die op ondergeplaatste elektriciteitskabels vallen. Schadelijke gevolgen voor de omgeving zoals condensvorming en de aanraking met elektronica kan met thermische isolatie voorkomen worden. Dit soort problemen vindt vooral plaats bij drinkwaterleidingen en CV-leidingen, maar ook bij inpandige hemelwatersystemen, zoals het Vacurain UV-systeem, wanneer deze tussen het dak en een systeemplafond geïnstalleerd wordt.

Thermische isolatie wordt vaak toegepast waar geluid geen issue is, maar condens en (water)lekkage wel. Bijvoorbeeld in de leidingschacht tussen verdiepingsvloeren en in meterkasten. Vooral op plekken waar elektriciteit of vochtgevoelige apparatuur aanwezig is, zoals de meterkast of computerruimtes, adviseren we zeker thermische isolatie toe te passen.

Akoestische isolatie

Bij akoestische isolatie wordt het geluid van het riool verminderd. De geluidsoverlast van afvoer-rioolbuizen, standleidingen, en inpandige leidingen kan als vervelend en storend worden ervaren. Vooral in grote gebouwen met lege, vlakke ruimtes en etagewoningen galmt het geluid van de standleidingen makkelijk rond. Bij akoestische isolatie van deze leidingen/buizen wordt het geluidsoverlast drastisch verminderd en de akoestiek in de ruimte verbeterd tot een aangenamer en stiller geluid. Deze geluidsarme resultaten zijn te danken aan de speciaal ontwikkelde stille buizen, stille hulpstukken én stille beugels met verschillende wanddiktes, gewicht en materiaal. Let op; juist beugels zijn belangrijk voor een geluidsarme binnenriolering. Vergeet deze dus niet. Kies je voor akoestische isolatie, dan heb je ook gelijk de voordelen van thermische isolatie.

Akoestische isolatie van het riool wordt vaak toegepast bij standleidingen bij hoogbouw. Daarnaast wordt het ook toegepast bij inpandige hemelwatersystemen, zoals het UV hemelwaterafvoersysteem Vacurain. In verblijfruimtes zoals kantoorruimtes die zich vlak onder het dak bevinden (dus op de bovenste verdieping) wordt het vaak boven het systeemplafond geplaatst. Zo heb je geen geluidsoverlast van het regenwater dat door het systeem boven het systeemplafond loopt. De bijbehorende thermische isolatie voorkomt dat condens (ook van de werkende medewerkers op de kantoren) neerslaat op de buis en een druppelspoor veroorzaakt op de systeemplafonds. Of condens dat neerslaat op eventuele andere (elektra) leidingen die over het systeemplafond lopen.

De 4 voordelen van riool isolatie

Reden genoeg om ook rioolleidingen te isoleren! Dankzij rioolisolatie:

  1. Geen geluidsoverlast van doorspoelend sanitair zorgt voor een hoger wooncomfort.
  2. Bij flats en andere hoogbouw geen geluidsoverlast meer van vallend afvalwater van de bovenburen in de standleidingen.
  3. Minder risico op vochtplekken of kortsluiting in elektrakabels
  4. Minder condensvorming in de leidingen zorgt voor een optimalere werking van het systeem en een langere levensduur.

Soorten geluidsgedempte riool systemen

Reden genoeg om ook rioolleidingen te isoleren! Dankzij rioolisolatie:

  1. Geen geluidsoverlast van doorspoelend sanitair zorgt voor een hoger wooncomfort.
  2. Bij flats en andere hoogbouw geen geluidsoverlast meer van vallend afvalwater van de bovenburen in de standleidingen.
  3. Minder risico op vochtplekken of kortsluiting in elektrakabels
  4. Minder condensvorming in de leidingen zorgt voor een optimalere werking van het systeem en een langere levensduur.

Directe isolatie van riolering leidingen  

Kies je voor directe isolatie, dan kies je voor een riool die van zichzelf al geluidsdempend werkt. Hier wordt vaak voor gekozen bij nieuwbouw, omdat het geen extra werkzaamheden en installatietijd met zich meebrengt. De geluiddempende binnenriolering van DYKA is beschikbaar in verzwaard PVC en verzwaard PP. De twee soorten direct geluiddempende binnen riolering van DYKA zijn het stille PP binnenrioleringsysteem DykaStil en het geluiddempende PVC binnenrioleringsysteem DykaSono.

 

Na-isolatie van riool leidingen

Achteraf isoleren is ook mogelijk bij binnenriolering. Bij akoestische na-isolatie wordt het geluid geabsorbeerd. Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Voor buizen gebruik je buisisolatie en sluitstrips, voor bochten, t-stukken en andere overgangen maak je met behulp van isolatieplaten en isolerende tape de isolatie zelf op maat. Het DykaSol assortiment biedt een volledig aanbod met benodigde isolatiematerialen voor isolatie van bestaande leidingen achteraf. Kies je voor akoestische na-isolatie, dan heb je ook de voordelen van thermische isolatie.

Wat heb je nodig om rioolbuizen te isoleren?

Bij directe installatie van geluiddempende en thermische binnen riolering worden de problemen die zouden kunnen ontstaan voorkomen. Belangrijk bij directe isolatie is om rekening te houden met de beugeling; ook deze moeten van een isolerend type zijn. Anders wordt geluid via de beugels alsnog doorgegeven naar het gebouw.

In het geval van achteraf isoleren, ook wel na-isolatie genoemd, zijn er meerdere mogelijkheden om systemen akoestisch en thermisch te isoleren. 

  • Bij buizen of rechte stukken raden we het gebruik van buisisolatie aan. Deze werk je af met de sluitstrips.
  • Bij bochten, T-stukken of andere overgangen gebruikt u een isolatieplaat. Deze snijdt u zelf op de juiste maat, en werk je af met isolatietape.
  • Buizen die een grotere diameter hebben dan ons buisisolatie assortiment, kun je ook met een isolatieplaat isoleren. Dit is wel arbeidsintensiever; ook hier zal de plaat op maat gemaakt moeten worden. Indien mogelijk adviseren we daarom om zoveel mogelijk gebruik te maken van buisisolatie.