Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Welk UV-systeem is het beste voor jouw project?

Het beheer van regenwater begint bij het opvangen en afvoeren. Een oplossing die we daarvoor aanbieden is Vacurain, waardoor je zeker bent van een snelle afvoer van het regenwater op een plat dak. Vacurain is een op maat gemaakt UV-systeem, wat het regenwater afvoert met kleinere diameter buizen dan een traditioneel systeem. Ook kan het UV-systeem Prefab (geprefabriceerd) uit de fabriek komen, wat een veel hogere installatiesnelheid als voordeel met zich meeneemt. Wij bieden de keuze tussen twee systemen: Vacurain Fix (PE) en Vacurain Flex (PVC).

Wat is een UV-systeem?

Laten we eerst eens kort kijken naar wat een UV-systeem precies is. De benaming hiervoor komt van het Finse Umpi Virtaus, wat gesloten stroming betekent. Dit systeem zorgt voor een volle, luchtvrije standleiding met een vacuüm aanzuigeffect. Speciale dak trechters helpen het systeem om lucht uit de leidingen te weerhouden bij een lage waterhoogte op het dak. Indien er veel regen valt en een minimale hoeveelheid water op het dak staat, begint dit systeem zijn werking te doen. Met een hoge snelheid wordt het regenwater dan weggezogen. Het UV-systeem wordt berekend en ontworpen op basis van specifieke kenmerken en de gegevens van een gebouw. Het systeem is dus perfect afgestemd op het gebouw en de eisen die gesteld worden aan een optimale regenwaterafvoer. Hierdoor zijn minder dak trechters nodig, en zijn er kleinere leidingdiameters toepasbaar. De dak trechters zijn gekoppeld aan verzamelleidingen onder het dak en standleidingen die het water afvoeren naar buiten toe.
 

Vacurain Fix

Zoals gezegd biedt DYKA twee verschillende UV-systemen aan. Laten we eerst kijken naar wat Vacurain Fix precies is. Dit systeem bestaat uit een PE leidingsysteem, en wordt opgehangen aan een gemakkelijk te installeren railsysteem. PE is bij normale temperaturen onbreekbaar, en heeft bij extreem lage temperaturen een goede weerstand. Ook is het bestand tegen hoge temperaturen en eveneens chemisch- en vorstbestendig. PE is flexibel en exact op maat te installeren, met een leidingdiameter tot en met 315 mm. De PE-buizen hebben een vaste expansie, die met speciale beugels op gefixeerde punten worden opgevangen. De buissecties worden verbonden door spiegellas- en/of elektrolasverbindingen, de trechters worden aangesloten door een klikverbinding met een borgbus. Vacurain Fix is ook uitermate geschikt voor Prefab in de fabriek van de fabrikant.

Vacurain Flex

Dit UV-systeem bestaat uit slagvast, gemodificeerde PVC buizen die door middel van flexibele unieke slangen worden aangesloten op dak trechters. Deze volkunst slangen zijn bestand tegen vacuüm. De leidingen hebben een diameter variërend van 40 tot en met 250 mm. PVC buizen zijn vlamdovend en druipen ook niet in het geval van een brand. Ook heeft PVC een lage uitzettingscoëfficiënt, wat weinig rek en krimp inhoudt bij wisselende temperaturen. Eveneens is PVC nog eenvoudiger te installeren aan het dak van een gebouw, de buizen laten zich gemakkelijk verwerken tot een compleet systeem. De buizen hebben namelijk vrije expansie die door vaste punten in het systeem worden geleid. Door de speciale J-beugels is een snelle installatie en een spanningsvrije ophanging mogelijk.

De verschillen tussen beide systemen

Het grootste verschil tussen beide systemen is dat Vacurain Fix uit PE buizen bestaat, en Vacurain Flex uit PVC buizen. Ook verschillen de verbindings- en installatiemethodes. Bij PE wordt er gelast, en bij PVC wordt er gelijmd. Dit komt er op neer dat Vacurain Flex makkelijker en sneller te installeren is. Beide systemen hebben zijn eigen voordelen maar ook overeenkomsten, bij het maken van de keuze helpen wij je graag verder!

Je zou kunnen kiezen voor Vacurain Fix (PE) als je de volgende voordelen belangrijk vindt:

  • Bestand tegen bijna alles; hoge temperaturen, vorstbestendig, buigzaam en volledig recyclebaar
  • Uitstekend geschikt voor Prefab. Het bevestigingsmateriaal kan worden gemonteerd in onze fabriek waardoor de installatie in het gebouw erg snel zal gaan
  • Eenvoudige fixering en handig klikmontage systeem, ook voor de trechteraansluitingen. Ook dit zal de installatie erg versnellen
  • PE is halogeenvrij, en daardoor geschikt voor gebouwen zoals ziekenhuizen

Je zou kunnen kiezen voor Vacurain Flex (PVC) als je de volgende voordelen belangrijk vindt:

  • Een lage uitzet coëfficiënt, wat inhoudt dat er minder bevestigingsmateriaal nodig is omdat er minder buiging is. Dit zorgt voor lagere kosten van het totale systeem
  • De verbindingsmethode is erg eenvoudig, omdat het gelijmd wordt in plaats van gelast. Het klikmontage systeem heeft een erg snelle installatiesnelheid, omdat je niet hoeft te lassen zoals bij PE
  • Zeer eenvoudige fixering, het systeem bevestigen is zo gedaan vanwege de open J-beugels
  • PVC is vlamdovend en gloeit niet na, het zal dus bij brand niet nadruipen