Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Duurzaam waterbeheer met de Axedo inspectieput

Het is algemeen bekend dat duurzaamheid en circulariteit overal hoog op de agenda staat. Zo ook binnen gemeenten. Daarnaast staan in het klimaatakkoord veel acties voor gemeenten. De VNG (Vereniging van de Nederlandse Gemeenten) heeft hiervoor een routekaart ontwikkeld. VNG vertaalt concrete acties lokaal in de Gemeentelijke Leefomgevingsverordening. Het doel hiervan is om een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving te waarborgen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. 

Hoe de Axedo PP inspectieputten bijdragen aan het creëren van een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving vertellen we in dit artikel. 

Recyclebaar

In het Klimaatakkoord wordt rekening gehouden met vervuiling, recycling en circulaire economie. Het uiteindelijke doel is om de uitstoot van CO2 te reduceren en afval te minimaliseren. De modulaire delen van de Axedo inspectieput zijn gemaakt van recyclebaar PP. Door dit materiaal te recyclen en opnieuw te gebruiken voor andere producten (bijvoorbeeld erfafscheidingsputten en RAinbox 3S infiltratiekratten) zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Bovendien is kunststof eenvoudiger te recyclen dan bijvoorbeeld beton.

Hoe wij bij DYKA omgaan met recycling en circulariteit, lees je hier 

Minder C02 uitstoot in transport en productie dan beton

Over het algemeen vereist de productie en verwerking van beton veel energie en dat veroorzaakt een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uitstoot. Het productie- en verwerkingsproces van de Axedo inspectieput is gebaseerd op de end of life cyclus. Waardoor oud PP materiaal weer gerecycled kan worden voor een nieuwe inspectieput. Daarnaast is PP materiaal recessief voor chemische aantasting in de binnenwand. Hierdoor is de levensduur van kunststof inspectieputten in de meeste situaties langer dan beton.

Daarnaast is de Axedo inspectieput modulair, wat maakt dat alle onderdelen los van elkaar met mankracht te verplaatsen zijn. Er zijn op de bouw dus minder machines nodig om de put te plaatsen én door het lichte gewicht bespaar je ook op transport ten opzichte van een betonnen variant. Dit is positief voor de stikstofberekeningen die uitgevoerd moeten worden in de omgeving van Natura 2000 gebieden.

We streven ernaar om de CO2 uitstoot in onze productieprocessen, met name in onze eigen transportmiddelen en ons energieverbruik tegen 2030 met de helft te verminderen per ton geproduceerd product. Daarnaast zullen we energie-efficiëntere machines aanschaffen en overschakelen naar koolstofarme transportmiddelen. Bovendien gebruiken we tegen 2025 enkel nog elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, wat de productie duurzamer maakt. 

Levensduur

Een PP inspectieput gaat over het algemeen langer mee dan een betonnen variant. Deze lange levensduur heeft de Axedo niet alleen te danken aan het materiaal, maar ook aan de verstelbare schacht. Dit maakt hem flexibel, in tegenstelling tot een betonnen put die zorgt voor verplaatsing van optredende druk naar de onderliggende grond. 

“Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de veengrond in West-Nederland. De grond is hier onderhevig aan beweging in verband met hoogteverschil. De schacht van de Axedo inspectieput heeft als eigenschap dat hij kan meebewegen met dit hoogteverschil. Hierdoor blijft de put betrouwbaar en flexibel in de ondergrond”, aldus Marnix Kouwenhoven, Sales Engineer C&I bij DYKA. 

De Axedo inspectieput is uitwendig geribbeld. Daardoor voorkomt het bij goede verdichting opdrijven van de put tijdens een hoge waterstand. “De ribbels zorgen voor extra stevigheid aan de schacht. Daarbij biedt de inspectieput weerstand tegen chemische stoffen in de bodem (buitenkant) en getransporteerde vloeistoffen in de leidingen (binnenkant).”

Met deze lange levensduur zorg je voor een reductie van CO2-uitstoot in productie, transport en plaatsing.


Meer weten over de mogelijkheden?

Download de brochure of neem contact op met onze Sales Enigneer Marnix Kouwenhoven, hij helpt je graag verder!