Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Duurzaam regenwaterbeheer met regenwaterinfiltratie in Hoogeloon

Gemeente Bladel heeft klimaatadaptie en duurzaamheid hoog op de agenda staan. Hoe er met regenwater wordt omgegaan, is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom wordt er in Hoogeloon hard gewerkt aan het afkoppelen van het regenwater en het installeren van een IT-systeem. Wij leveren voor dit project onze Ultra-3 Recyline IT-buizen met geotextiel omhulling, die door J. van Uijthoven & Zn. B.V. vakkundig worden geplaatst.

Waarom regenwater afkoppelen?

De kern van Hoogeloon heeft in juni 2016 te kampen gehad met veel wateroverlast. “Dit komt doordat de gemengde riolering de extreme regenbuien niet kon verwerken”, vertelt Leo Vennix van Gemeente Bladel. “Maar, zoals we nu ook ervaren, zijn niet alleen de extreme buien een probleem voor het rioolsysteem. Ook hebben we al verschillende jaren te maken met extreme droogte. Voornamelijk in de Kempen op de hoge droge zandgronden zie je de gevolgen hier goed van. We willen het regenwater (ook bij extreme neerslag) zo veel mogelijk vasthouden, infiltreren en als laatste pas afvoeren.”

Het IT-systeem zorgt ervoor dat het regenwater onderweg al geïnfiltreerd wordt. De buis heeft gaten waardoor hij het regenwater onderweg afgeeft aan de grond. Dit vergroot het infiltratievolume. Doordat de leiding is omhuld met geotextiel, kan het water worden afgegeven, maar kan er geen zand of grond in de buis terechtkomen. Op deze manier voorkom je overstorten van het gemengde riool en overbelasting tijdens extreme regenval. Daarnaast vul je het grondwater aan met regenwater tijdens drogere perioden. Hiermee realiseer je een natuurlijke buffer.

 

Duurzaam regenwaterbeheer

Naast dat het afkoppelen van regenwater veel voordelen geeft voor het beheer van het grondwater, wordt er ook duurzamer en efficiënter omgegaan met het water. Het rioleringsnetwerk komt uit op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Daar doorloopt het water een aantal reinigingsfases (afvalwater doorloopt vijf fases, regenwater drie). Door het regenwater af te koppelen en dit direct te infiltreren waar het valt, hoeft het niet onnodig veel afstand af te leggen. “Hoogeloon voert af via een pompgemaal van het waterschap. Door minder regenwater af te voeren, raakt deze installatie niet overbelast. Daarnaast wordt er veel energie bespaard doordat er minder verpompt hoeft te worden en gezuiverd hoeft te worden”, aldus Leo.

Van beton naar PVC

Waar voorheen beton gebruikt werd, heeft de gemeente nu gekozen voor het gebruik van PVC. “In het verleden was beton het standaard rioleringsmateriaal. In de afgelopen jaren passen we steeds vaker PVC SN8 toe. Voor DWA omdat PVC niet onderhevig is aan chemische aantasting waardoor de levensduur langer is in DWA en gemengde riolen. Voor HWA omdat het een bewezen methode van infiltreren is bestaand uit minimaal 40% gerecycled materiaal.”

Daarnaast biedt het gebruik van PVC nog een aantal voordelen ten opzichte van beton. Leo: “Doordat de werkruimte krap is door de ligging van bestaande kabels en leidingen, is PVC een prettige oplossing. Daarnaast is PVC sneller en gemakkelijker te verwerken dan beton. De infiltratiegaatjes van deze buizen maken hem geschikt voor het infiltreren van hemelwater of regulatie van het grondwater.”

De voordelen van PVC

  • Lichtgewicht, dus gemakkelijk aan te brengen.
  • Geen chemische aantasting, dus een langere levensduur.
  • Minder kans op lekkage.
    Gemakkelijk te verwerken (flexibeler).
  • 5 meter buislengte, in plaats van 2,4 meter waardoor er maar de helft van de verbindingen nodig is.

Meer weten over regenwateroplossingen?

Neem contact op met onze specialist

Neem contact op

Over J. van Uijthoven & Zn. BV

J. van Uijthoven & Zn BV is een gerenommeerd familiebedrijf dat al meer dan 30 jaar bestaat. In 1988 begonnen als een stratenmakersbedrijf zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd aannemersbedrijf in infrastructurele projecten.

Meer over J. van Uijthoven & Zn. BV