Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

De zin en onzin van het ontbramen van kunststof buizen

Bij DYKA begrijpen we als geen ander het cruciale belang van ontbramen bij het installeren van kunststof buizen voor riolering en ventilatiekanalen. Het zorgt ervoor dat jouw projecten veilig, duurzaam en efficiënt verlopen. In onze blog willen we benadrukken waarom ontbramen een essentiële stap is voor een professionele installatie. Ook geven we een kort stappenplan hoe je het beste kunt ontbramen. 

De voordelen van ontbramen

1. Betrouwbaarheid systeem

Ontbramen bevordert een naadloze afdichting tussen buizen en bijbehorende fittingen. Bij de manchetverbindingen kunnen bramen en scherpe randen ervoor zorgen dat de rubberring beschadigt. Wanneer een braam tussen manchet en buis-hulpstuk blijft zitten, kan dit vervolgens een lek veroorzaken. 
 
Bij de lijmverbindingen kunnen bramen ervoor zorgen dat de lijm niet goed wordt verdeeld en daarmee ook minder goed hecht. Dit is ook een risico voor een potentiële lekkage. Een zorgvuldig ontbraamde buis biedt dus een waterdichte, betrouwbare verbinding.

2. Verbeterde stroomkarakteristieken

Zorgvuldig ontbramen vermindert wrijving en belemmeringen in de waterstroom of bij de ventilatiekanalen, de luchtstroom, wat de efficiëntie van het leidingsysteem bevordert. Dit is bijzonder belangrijk in toepassingen waar een soepele en ongehinderde doorstroming cruciaal is voor optimale prestaties. Bij rioleringsbuizen, zoals die bij een douche, is er een risico dat achter de achtergebleven bramen haren blijven hangen en door opbouw van vuil een verstopping kan veroorzaken. Bij ventilatiebuizen kunnen bramen voor hinderlijke (bij-)geluiden zorgen.

3. Professionaliteit en vakmanschap

Een zorgvuldig ontbraamde buis getuigt van professionaliteit en vakmanschap. Je toont hiermee dat je kennis en kunde hebt en verder denkt dan alleen tijd en geld. Uiteindelijk zorg je voor kwaliteitssysteem waarbij je, als alles goed in geïnstalleerd, niet meer hoeft terug te komen om problemen op te lossen. 

Redenen waarom niet iedereen ontbraamt 

 

1. Tijdinvestering

Het ontbramen van kunststof buizen kan een tijdrovende klus zijn, vooral bij grootschalige projecten. Het vergt extra tijd en moeite om elke buis met de grootste zorgvuldigheid te ontbramen. Ondanks dit argument adviseren wij om altijd te ontbramen om zo een kwaliteitssysteem aan te leggen waar je uiteindelijk tijd mee bespaart omdat je naderhand geen (verstoppings-)problemen hoeft op te lossen. 
 
Heb je geen tijd? Maak dan gebruik van onze prefab-service. Wij zullen dan zoveel mogelijk kant-en-klare sets afgebraamd en eventueel ook al gemonteerd op de gewenste plaats aanleveren.  

2. Ontbreken van het juiste gereedschap

Voor het ontbramen van kunststof buizen heb je specifieke gereedschappen nodig. Dit vergt natuurlijk een investering. Niet iedereen heeft dit gereedschap tot zijn beschikking. We beschikken over diverse ontbraamgereedschappen in ons assortiment, waaronder de professionele merken zoals Noga en Rothenberger. Deze gereedschappen zijn beschikbaar in onze vestigingen en op onze website. Hoewel het natuurlijk een investering vergt, zal dit zich op termijn ruimschoots terugbetalen.

Conclusie

In samenvatting is het ontbramen van kunststof buizen een onmisbare stap in het installatieproces voor onze riolering- en ventilatiekanalen. Ondanks enkele mogelijke nadelen wegen de voordelen zoals verbeterde betrouwbaarheid, efficiënte doorstroming en professionele uitstraling zwaarder. Door tijd en aandacht te besteden aan het ontbramen van kunststof buizen kun jij als professionele installateur de beste resultaten leveren, wat uiteindelijk leidt tot tevreden klanten en succesvolle projecten. Bij DYKA staan we klaar om jou te voorzien van het benodigde ontbraamgereedschap en expertise om jouw installaties naar een nog hoger niveau te tillen. Bezoek onze vestigingen of raadpleeg onze website voor meer informatie over hoe je een betrouwbare verbinding maakt of door ons kan laten maken met de prefab-service.  

Stappenplan ontbramen

Stap 1: Voorbereiding en uitrusting 

Verzamel je ontbraamgereedschappen. Een handontbramer en reservermesje, handschoenen en een veiligheidsbril. Draag de nodige beschermingsmiddelen.

Je kan ook kiezen voor ontbramers die ook een afschuinfunctie hebben. Deze kan je op een elektrische (accu)boormachine zetten zoals de SpiderBurr of de Inner- en Outerreamer van Noga. 

Stap 2: Inspectie 

Kijk of je ontbraammes scherp is. Zo niet, vervang het mesje. Met een scherp mesje zorg je ervoor dat je niet onnodig veel kracht hoeft te zetten.

Bekijk daarna de buis zorgvuldig en identificeer de scherpe randen en bramen die moeten worden verwijderd.  

Stap 3: Ontbramen 

Begin met het goed vasthouden en ondersteunen van de buis. Zo zorg je ervoor dat de buis niet wegglipt en mogelijke wegschiet waardoor er mogelijk ongelukken ontstaan met de scherpe ontbramer.

Gebruik een professionele ontbramer om langs de scherpe randen te gaan met lichte druk. Houd de ontbramer met het snijdvlak schuin op de buis. Verwijder bramen totdat het oppervlak glad aanvoelt. 

Stap 4: Controle en afronding 

Voel over het ontbraamde gebied om zeker te zijn dat alle scherpe randen zijn. Maak de buis schoon en ga verder met het maken van de verbindingen. 

Je kan verbindingen maken doormiddel van onderstaande type verbindingen. Voor elk hebben we een stappenplan gemaakt hoe je dit op een professionele manier do

  1. lijmverbinding
  2. manchetverbing