Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Vacurain systeem voor bol.com

Alle regenwater op het dak van het nieuwe fulfilment center van bol.com wordt efficiënt opgevangen en afgevoerd door het Vacurain Flex UV-systeem van DYKA, specialist in regenwaterbeheer, binnenklimaat, drinkwatersystemen en riolering. “In nauwe samenwerking met Installatiebedrijf Den Doorn hebben wij het regenwatersysteem berekend, ontworpen en geleverd, waarbij we tevens de montage hebben begeleid”, vertelt Kleis Reedijk, Accountmanager bij DYKA.

“Het fulfilment center heeft een flink dakoppervlak, waardoor bij regenval grote hoeveelheden regenwater afgevoerd moeten worden”, vertelt Reedijk. “Dat gebeurt met circa tweehonderd trechters op het dak, die zijn aangesloten op onze slagvaste, kunststof Vacurain Flex buizen en standleidingen.” Collega en Productmanager Leen Baijense: “Bij regenval worden de buizen onder de trechters gevuld, waarna het water in een liggende leiding onder het dak wordt verzameld. Per dakvlak zorgt één standleiding vervolgens voor het transport van het water naar beneden.”

Hoe harder het regent, hoe eerder de standleidingen gevuld zijn, vertelt hij. “En hoe eerder ook een vacuüm (onderdruk) ontstaat. Een hoge stroomsnelheid is het resultaat, waardoor met relatief kleine buisdiameter grotere hoeveelheden water afgevoerd kunnen worden. Waar met een vrijevalsysteem water met 1 á 1,5 meter/seconde door de leidingen stroomt, kan de snelheid met ons systeem al gauw oplopen tot 6 meter/seconde.” Reedijk: “Voorwaarde is wel dat het systeem in de voorfase goed wordt doorgerekend en ontworpen, om luchtaanzuiging door de trechters te voorkomen. Hiervoor maken wij gebruik van onze eigen ontwerpsoftware, waarin we alle componenten intekenen, doorrekenen, dimensioneren en clashen met onze opdrachtgever.”

Om krimp en uitzetting van het kunststof leidingsysteem op te vangen, zijn tussen de verzamelleidingen en trechters flexibele slangen geïnstalleerd, die specifek voor Vacurain Flex zijn ontwikkeld. Het regenwater van bol.com wordt benut voor de toiletspoelingen. Restwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Meer weten over Vacurain Flex of Vacurain Fix? Neem contact met ons op.