Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Vacurain Flex voor nieuw logistiek centrum VT Logistics te Lommel

VT Logistics, met vestiging in  Lommel, gaf een tijdje geleden M10-architecten de opdracht om een nieuw logistiek centrum met extra opslagruimte te ontwerpen. Alle gebouwen samen geven in totaal zo’n 15.000 m² dakoppervlakte. Bij een groot industrieel complex als dit, is een doordacht totaalconcept voor regenwaterbeheer nodig. Architect Luc Schepers van M10 had dit snel in de gaten en nam contact op met DYKA. Na overleg met Stijn Henderix, technical sales manager bij DYKA, hebben ze de handen in elkaar geslagen en gezamenlijk een voorontwerpplan opgesteld voor de regenwaterhuishouding op het terrein.

Ontwerpplan op maat

De Engineering & Consultancy afdeling van DYKA ging vervolgens aan de slag met dit voorontwerp. In de eerste plaats vormde de grote dakoppervlakte van de logistieke hallen een uitdaging. De hoeveelheid regenwater die op zo’n oppervlakte kan vallen, is immers bijzonder groot. Zaak dus om dit regenwater niet alleen snel, maar ook efficiënt af te voeren. Verschillende opties werden afgewogen en uiteindelijk viel de keuze op het Vacurain Flex onderdruksysteem van DYKA. Het Vacurain Flex onderdruksysteem van DYKA genereert een vacuüm aanzuigeffect bij grote regendebieten, mede veroorzaakt door speciale daktrechters die geen luchtinsluiting in het systeem toelaten. Hierdoor wordt regenwater efficiënt afgevoerd. De diameters van de leidingen blijven beperkt, het aantal leidingen onder de betonnen plaat is tot een minimum beperkt en zo ook dus het grondwerken en de architect heeft de ontwerpvrijheid i.v.m. de positie van de standleidingen. Enerzijds het slimme ontwerp en anderzijds de keuze voor Vacurain Flex hebben tot een kwalitatieve en voordelige oplossing geleid. Vacurain Flex is een onderdruksysteem in PVC, ATG gecertificeerd en zeer economisch op vlak van materiaal- en installatiekost. Hierdoor besloot M10 architecten om de oplossing van DYKA in het lastenboek op te nemen. Op basis van het ontwerpplan kon ook snel en accuraat een kostenraming voor het regenwaterbeheer van het project opgemaakt worden.

Wanneer één van de hoofdaannemers in aanbestedingsfase de regenwaterhuishouding wilde aanpassen in het kader van een variante oplossing, heeft DYKA hen hierbij geassisteerd in samenspraak met zijn installateurs en dit zowel op technisch als budgettair vlak.

Photo by: Merijn Geurts | ITOOK (www.itook.nl)

Totaalpakket voor regenwater, riolering en brandleidingen

De volledige opdracht is uiteindelijk gegund aan Derdaele+ Industriële gebouwen. DYKA heeft samen met installateur Theo Bosmans bvba de deelopdrachten met betrekking tot de regenwaterhuishouding mogen aanbieden aan Derdaele+, met positief gevolg want Theo Bosmans bvba heeft de volledig installatie van het Vacurain Flex onderdruksysteem voor zijn rekening genomen. Iets later in het ontwerp zijn Bram Vreys, technical sales manager industrial building, en Sven Hellings, accountmanager, van DYKA benaderd om de grondleidingen en de brandleidingen aan te bieden voor dit project. Bram Vreys adviseerde gebruik te maken van Ultra Kyma grondleidingen vanwege de grote afvoercapaciteit, de sterkte en stijfheid van dit type leidingen en vanwege het lichte gewicht van deze buizen. Hierdoor zijn deze buizen gemakkelijk en snel te installeren. Qua stijfheid en belastbaarheid zijn dit type buizen geknipt om toe te passen in een industriële omgeving. De buizen werden ingezet om het regenwater van de daken naar een nabijgelegen wadi te vervoeren. Zo blijft het regenwater op het terrein om infiltratie mogelijk te maken en de bodem gezond te houden. Delen van de  brandleidingen werden in prefab aangeleverd. Dit spaart de aannemer ook tijd en mankracht uit op de bouwplaats. Tevens is de kwaliteit gegarandeerd door productie in een fabrieksomgeving.

Doordat DYKA het leidingensysteem van het dak tot aan de wadi mocht leveren, is dit een mooi voorbeeld van een roof-to-river project. De architect, de aannemer en de installateurs wisten DYKA goed te vinden. DYKA heeft met plezier een adviserende rol en een uitvoerende rol mogen opnemen in dit project en dat maakt het een mooi project om trots op te zijn!

Photo by: Merijn Geurts | ITOOK (www.itook.nl)