Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Prefab mantelbuizen voor De Groene Boog

Als onderdeel van de nieuwe A16 Rotterdam, de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen het Terbregseplein en de A13, wordt de Rottermerentunnel (2235m1) gebouwd. Deze tunnel is straks volledig energieneutraal. De energie die nodig is om de tunnel te onderhouden, wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen. Dit project wordt uitgevoerd door bouwcombinatie De Groene Boog (Dura Vermeer, Van Oord, Besix, Croonwolter&dros en Mobilis). Voor de tunnel zijn prefab mantelbuizen nodig voor de elektrakabels die mee gestort worden in het beton. Door een langdurige samenwerking koos De Groene Boog voor een samenwerking met DYKA.

Prefab mantelbuizen in PE

De tunnel is opgedeeld in 89 moten. Per moot zal DYKA de mantelbuizen in PE op maat en op tijd aanleveren. “Voor dit project is de tijdsdruk groot. We willen daarom alle mantelbuizen die in de betonwanden worden gestort zoveel mogelijk prefab met bochten en al aangeleverd krijgen”, zegt Bart Engelbrecht (werkvoorbereider De Groene Boog). Er is gekozen voor PE, omdat dit sterk materiaal is wat goed in beton gestort kan worden en zo een duurzame oplossing biedt. Zo kan iedere moot op tijd en juist worden opgeleverd.

Engineering

DYKA is voor dit project ook verantwoordelijk voor de engineering van de mantelbuizen in de tunnel. “DYKA levert per moot een tekening voor binnenwanden, buitenwanden en dek. Alle leidingen worden getiteld en genummerd aangeleverd. Dit moet kloppen met de tekening en moet heel secuur gebeuren. Ik ben tevreden over onze samenwerking als dat allemaal goed loopt”, aldus Bart Engelbrecht.

Volledige prefab systemen en E&C

Prefab, duurzaam, just in time en engineering komen allemaal samen binnen dit project. “Dit is waar wij goed in zijn. Wij leveren niet enkel buizen, maar leveren volledige prefab systemen op tijd waarbij we ook nog engineering & consultancy doen”, aldus Joost Onderdelinden (Key Accountmanager DYKA). Op naar een succesvolle afwerking van dit project en meer duurzame prefab projecten in de toekomst!