We zijn op dit moment telefonisch helaas niet bereikbaar. Er wordt aan gewerkt om dit zo snel mogelijk op te lossen.
Bestellingen kunnen via e-mail of webshop worden doorgegeven. Je kunt ons ook bereiken op het volgende nummer: 06-26003479

Wegens gepland onderhoud dit weekend kan het zijn dat bestellen tijdelijk niet mogelijk is vanaf vrijdag  6 december 17:00. Onze excuses voor eventueel ongemak.

Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

PE leidingen voor WKO Wageningen University & Research

Om duurzaam om te gaan met energie heeft Heijmans in opdracht van Wageningen University & Research een nieuwe warmte- en koudeopslag (WKO) aangelegd op Wageningen Campus. Het gaat hierbij om de aanleg van een WKO-ringleiding en WKO-bronnen. Het doel is om uiteindelijk CO2-uitstoot te beperken en het aardgasverbruik voor verwarming met 95% te reduceren.

Warmte- en koudeopslag: duurzame oplossingen

Bij warmte- en koude opslag zit er warm en koud water opgeslagen op twee verschillende plekken in een watervoerend zandpakket tot 90 meter diep in de grond. Wanneer er in de zomer koud water nodig is om een gebouw te koelen, wordt er koud water opgepompt. Dat koude water warmt op in het gebouw en wordt vervolgens met een temperatuur van ongeveer 17°C opgeslagen onder de grond in de warmte bron. Het warme water wordt vervolgens in de winter opgepompt om een gebouw te verwarmen. Wanneer het dan afgekoeld is tot 6°C, wordt het water opgeslagen in de koude bron onder de grond. De koude en warme bron samen heet een doublet. In principe wordt het grondwater dus heen en weer gepompt in de doublet. In dit project zijn er op het campusterrein 6 nieuwe bronnen geboord en 12 bronnen ontwikkeld. 

Ondergronds watertransport via HDPE leidingen

Om het water tussen de bronnen en gebouwen te kunnen vervoeren zijn er voor dit project leidingen nodig. Deze leidingen moeten via horizontaal gestuurd boren (HDD-boring) aan te leggen zijn. PE buizen zijn daar uitermate geschikt voor. Bij een boring moeten buizen trekvast zijn. De buizen moeten namelijk over een grote afstand ondergronds ingetrokken worden. HDPE buizen zijn hier uitermate geschikt voor. PE buizen zijn flexibel, stevig en drukbestendig en zijn heel goed verlasbaar. De las is vaak nog sterker dan de buis zelf. Hierdoor zijn HDPE buizen ontzettend trekvast. Ideaal dus in verstedelijkt, beschermd of moeilijk toegankelijk gebied. Het project kan uitgevoerd worden zonder het normale leven op de Wageningen Campus stil te leggen. ‘Wij kozen daarnaast voor deze HDPE buizen omdat het materiaal warmer grondwater kan verdragen ten opzichte van PVC en het makkelijker te vervaardigen is dan staal’, aldus Patrick van Soest, projectleider van Heijmans Infra B.V..

Service van DYKA

Zo kwam Heijmans terecht bij DYKA. ‘Wij verwachten van een kunststof leidingsystemen leverancier dat zij meedenken in oplossingen en flexibel zijn in de onderliggende afspraken. DYKA kon snel anticiperen op onze vragen en het totale plaatje verzorgen en op de verwachte levertijden de juiste hoeveelheid HDPE buizen met een lengte tot 20 meter en een diameter van 160 mm tot 400mm in SDR17 leveren’, zegt Patrick van Soest van Heijmans. Daarbij kon DYKA ook de juiste bochten en AVK materiaal mee leveren. DYKA vindt het een eer met eigen leiding oplossingen aan een duurzaam project als dit mee te werken. Dit duurzame project is een mooi voorbeeld van een goede en snelle samenwerking tussen Heijmans en DYKA waarin de oplossingen van DYKA een mooie rol hebben kunnen spelen. Op naar nog meer duurzame projecten in de toekomst!