Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Hoe ontwerp je een goed UV-systeem volgens NEN 3215 en NTR 3216?

Bij het ontwerpen van een solide UV-systeem zijn onze specialisten intensief bezig met het ontwerpen en berekenen van het systeem op basis van specifieke gegevens en kenmerken van een gebouw. De berekeningen worden gedaan met een vaste rekenwaarde die overeen komen met een zware regenbui. In Nederland wordt volgens NEN 3215 gerekend met een regenintensiteit van 300 liter per seconde per hectare voor reguliere systemen. Voor het ontwerp van een compleet UV-systeem, zijn natuurlijk verschillende gegevens en een dergelijke voorbereiding nodig. Leen Baijense, Product Manager bij DYKA, legt u graag uit hoe onze UV-systemen worden ontworpen waarin NEN 3215 als wel de technische richtlijn NTR 3216 worden aangehouden.

20 jaar ervaring in UV-systemen

DYKA heeft al ruim 20 jaar ervaring met UV-systemen. U kan u voorstellen dat in deze 20 jaar veel ervaring is opgedaan in de snelle installatie van deze systemen. Leen is sinds 2002 werkzaam bij DYKA, en in 2008 heeft hij Vacurain in zijn portfolio gekregen. We installeren UV-systemen voor onze klandizie in landen zoals Frankrijk, België, Polen, Duitsland en Tsjechië. Per land kan het nogal verschillen, welk systeem meer gekozen wordt. Zo is bijvoorbeeld te zien dat in Frankrijk voornamelijk Vacurain Fix wordt gebruikt en in Polen Vacurain Flex. De voorkeuren lijken de keuze voor andere afvoersystemen in gebouwen te volgen. In Polen wordt er bijvoorbeeld voornamelijk polyolefinen (PE en PP) voor afvoer gebruikt in gebouwen, waarin er in Frankrijk voornamelijk PVC wordt gebruikt.

Het ontwerp van een UV-systeem

Zoals gezegd komt er natuurlijk veel kijken bij het ontwerp van een UV-systeem. We ontwerpen veelal op platte daken, met een hoek tot 30 graden. Bedrijven die hiervoor kiezen zijn vaak grote logistieke centrums, een voorbeeld hiervan is Bol. Echter zijn er ook ziekenhuizen, industriële gebouwen en dergelijken die voor een Vacurain systeem kiezen. De eerste stappen die wij nodig hebben om tot een ontwerp te komen zijn eigenlijk vrij logisch; de locatie, de grove afmetingen van het gebouw, het afschot van het dak en een dwarsdoorsnede van het gebouw, om zo goed te weten wat er allemaal door het gebouw loopt. Dit hebben we het liefst digitaal zodat we dit kunnen overnemen in de ontwerp software. Voordat we beginnen met het ontwerp, is het natuurlijk noodzaak om het gebouw goed te analyseren om zo te ontdekken hoe het water op een zo efficiënt mogelijke manier naar een standleiding kan leiden. Wij voeren altijd een controle berekening uit om dit te ontdekken. We berekenen met een regenintensiteit van 300 liter per seconde per hectare, en houden de NTR 3216 aan qua ontwerp. Hierbij kunnen wij in overleg met de constructeur ook het noodsysteem ontwerpen, die bij extreem hevige regenbuien het water kunnen afvoeren. Deze wordt berekend met 500 liter per seconde per hectare.

Bij DYKA gaan we graag een stap verder

Alhoewel er altijd rekening wordt gehouden met de leidende regelingen van NEN 3215 en de praktische toepassing hiervan (NTR 3216), doen we hier nog een schepje bovenop. Wij doen namelijk naast een initiële berekening een aanvullende stap, waarin er gekeken wordt wat voor effect de verschillende geplaatste trechters binnen 1 systeem op elkaar hebben. Dit is een complexe berekening, waarin onze software precies ziet wat voor effect trechter A heeft op trechter B. Wellicht doet trechter A 10% minder, dan kijken wij door middel van onze software wat hiervan de gevolgen zijn op de andere trechters op hetzelfde dakvlak, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen voor een optimaal systeem. We kijken ook naar hoe het systeem in de praktijk de minimaal benodigde hoeveelheid regenwater kan af voeren.

Een compleet waterbeheer van DYKA

Een ander belangrijk detail, en waar wij erg goed in zijn bij DYKA, is dat wij voor het gehele waterbeheer zorgen. Als het UV-systeem bijvoorbeeld overgaat naar vrij verval riolering, gaan wij hier ook mee aan de slag en verzorgen onder andere voor de ontkoppelput. Wij zijn dus bezig met het gehele waterbeheer, ook het buitengedeelte. Het denken aan een totaaloplossing staat bij ons hoog in het vaandel, terwijl u ook nog kan kiezen uit of Vacurain Fix of Vacurain Flex. Hierin zijn wij echt uniek, dat bij ons het totaalplaatje wordt gezien en ook nog eens de mogelijkheid wordt gegeven voor een keuze die het best bij u of de situatie past. Dat is de kracht van DYKA.

Het verschil in ontwerp bij Vacurain Fix en Vacurain Flex

Er zijn een aantal verschillen in de ontwerp fase tussen beide systemen. Onze software berekend de diameter van de leidingen om het systeem te laten functioneren als wel een complete materiaallijst. Het systeem telt dan van alles mee, zoals buizen, hulpstukken en bevestigingsmaterialen. De dimensionering en materiaal lijst van Vacurain  Fix verschilt van Vacurain Flex. Beide systemen hebben andere componenten nodig die andere eigenschappen hebben. Bij Vacurain Flex wordt gebruik gemaakt van onze uniek Vacurain slang om een trechter aan het leidingsysteem te verbinden, terwijl bij Vacurain Fix het leidingsysteem rechtstreeks aan de trechters worden aangesloten. Ook heeft PE bijvoorbeeld een hogere ruwheid dan PVC, wat dus consequenties heeft voor de diameter van de leidingen. Ook is PE minder stijf dan PVC, en daardoor minder resistent tegen onderdruk. In een 1 op 1 vergelijk kunnen daarom in Vacurain Fix de leidingen een grotere diameter hebben dan bij Vacurain Flex.

Vacurain Flex

  • Gemaakt van PVC
  • Eenvoudige verbindingsmethodes
  • Speciale J-beugels

Vacurain Fix

  • Gemaakt van PE
  • Eenvoudige verbindingsmethodes
  • Handig railsysteem met speciale beugels
Vacurain Fix

Gedachten voor de toekomst

Zoals reeds benoemd berekenen wij in Nederland met 300 liter per seconde per hectare, wat het reguliere systeem is. 500 voor het noodsysteem. Echter moet men er rekening mee houden dat door onder andere klimaatverandering er meer en intensiever regen aan het vallen is, waardoor dit naar alle waarschijnlijkheid zal worden aangepast naar wel 400 liter per seconde per hectare en het noodoverlaat systeem naar 650. Dit zal inhouden dat wij dus ook met andere uitgangspunten moeten gaan rekenen. Hier zijn wij op voor bereid want ontwerpen met andere regenintensiteiten doen wij al jaren. Wij ontwerpen namelijk niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere landen waarvoor wij nu al deze regenintensiteiten toepassen.