Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Mantelbuizen voor verbreding A27 Houten-hooipolder

Door een verbreding van de A27 moest BAM in opdracht van netbeheerder Stedin een 50 Kv-kabel verleggen. Doordat deze 1500 meter kabel door woongebied en langs het spoor loopt was er een slimme oplossing nodig om deze kabel aan te leggen. De oplossing was een ondergrondse boring, waardoor de omgeving zo min mogelijk last heeft van de wegwerkzaamheden. De kabels kunnen door het geboorde gat heen getrokken worden, waardoor de grond niet opgemaakt hoeft te worden. Voor ondergrondse boringen is PE de beste keuze, omdat het trekvast is. Zo kwam de opdracht van BAM bij DYKA terecht. DYKA heeft voor dit project 17.000 meter PE diameter 200mm en 160mm, SDR 8 en SDR 11 en 7000 meter glasvezelbuis geleverd.

Nadat de boorgang was gemaakt, was het tijd om de mantelbuizen van hoogwaardig PE materiaal door de boorgang heen te trekken. Dit is een speciale gebeurtenis, omdat deze mantelbuizen in één keer door de boorgang heen getrokken moeten worden. Dit gebeurt allemaal op één dag in 14 uur. Er is namelijk een risico als je halverwege stopt, dat er geen beweging meer in de buizen te krijgen is. Het is daarom erg belangrijk alle dat alle mantelbuizen al aan elkaar gelast zijn tegen de tijd dat ze door de boorgang getrokken kunnen worden. Dit vergt wat voorbereiding, zodat het doortrekken van de mantelbuizen soepel verloopt.

Na al deze werkzaamheden kon de stroom door Stedin overgelegd worden van de oude naar de nieuwe verbinding en konden de oude kabels worden opgeruimd. Een mooi en groot project dat met inzet van alle betrokken partijen, waaronder Dyka succesvol is afgerond.