Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Waarom kiezen voor kunststof kolken en inspectieputten

In de wereld van de Infra is het gebruik van beton een lange tijd de norm geweest. Toch heeft het kiezen van kunststof veel voordelen ten opzichte van dit traditionele materiaal. In dit artikel gaan we dieper in op deze voordelen. Vanuit een perspectief van duurzaamheid, kosten, onderhoud en flexibiliteit zullen we verkennen waarom steeds vaker gekozen wordt voor kunststof als het materiaal van de toekomst voor putten en kolken in onze infrastructuur. 

1. Lagere milieukostenindicator 

De milieukostenindicator (MKI) is een maatstaaf die wordt gebruikt om de milieu-impact van een product gedurende de gehele levensduur te kwantificeren. Het doel van de MKI is om milieueffecten tussen verschillende materialen te vergelijken, rekening houdend met alle fasen van de levenscyclus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondstoffenwinning, productie, distributie en gebruik.  


We hebben een Axedo kolk met 30l slibvang en het kwalitatief betere stankslot vergeleken met een betonnen kolk met 20l slibvang. De MKI van de Axedo kolk-onderbak is onafhankelijk vastgesteld en is 23% lager dan de MKI van een betonnen kolk. Terwijl de hoeveelheid slibvang groter is, heeft de Axedo kolk een significant lagere milieubelasting (MKI waarde). 

2. Lichtgewicht

Het is geen geheim dat beton aanzienlijk zwaarder is dan kunststof. Een betonnen kolk van 20 liter weegt bijvoorbeeld gemiddeld 170kg. Een PP kolk-onderbak van 30 liter is daarentegen slechts 9kg, ruim 18 keer zo licht. Dit maakt dat een kunststof kolk-onderbak met mankracht te plaatsen en verplaatsen is, terwijl bij een betonnen kolk toch echt machinale ondersteuning nodig is om hem op zijn plek te krijgen. Ondanks het lichte gewicht voldoet de kolk wel aan de belastingsklasses B125 en C250 net als de betonnen varianten. Daarnaast beschikken de kolk-onderbakken 300/315mm met 110 en 125mm over een KOMO certificaat. 


Hetzelfde geldt voor een inspectieput. Een betonnen inspectieput, diameter 800, weegt ruim 1500kg. De Axedo 800 inspectieput, die gemaakt is van PP, weegt maximaal 95kg (uitgaande van een Axedo 800/400 x 180, inbouwdiepte 1m met telescoop).  

Naast dat dit het werken vergemakkelijkt, levert dit ook duurzaamheidsvoordeel op in transport en plaatsing.  

3. Geen chemische aantasting

De robuustheid en het gewicht van beton dat we in het vorige punt benoemd hebben, geeft wellicht het idee dat het meer kan hebben. Maar niets is minder waar. Beton is namelijk, in tegenstelling tot kunststof, niet chemisch resistent.

Wanneer afvalwater in contact komt met zuurstof, kan zowel boven de waterlijn als onder de waterlijn, chemische aantasting optreden in beton. De grootste schades treden op bij cement gebonden riolen door biogene zwavelzuuraantasting. Via afvalwater komen waterstofsulfide (H²S-gas) en organische polysulfiden in de lucht. Via waterdamp komen deze opgeloste stoffen op de buiswand en in de put terecht. Bacteriën komen tot ontwikkeling en zetten dit om in zwavelzuur. Het zwavelzuur zorgt voor het oplossen van bindmiddelen. Aangezien kunststof inspectieputten niet uit cementgebonden materialen bestaan, zijn deze bestand tegen bovenstaand proces.  

Het feit dat we tegenwoordig op steeds meer plekken in Nederland van een gemengd riool afstappen en het hemelwater afkoppelen, maakt dat er procentueel meer vuilwater door de riolering stroomt. Dit zal de chemische aantasting van betonnen rioleringsmaterialen verhogen. Het perfecte moment om over te stappen op kunststof! 

Meer weten over ons Axedo assortiment?

Heb je vragen of wil je weten welke oplossing het beste past bij jouw project? Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!

Neem contact op

4. Lichtgrijze binnenzijde 

Het lijkt maar een kleur, maar de lichtgrijze binnenzijde van onze kolken en inspectieputten is wel degelijk een goed doordachte keuze.  

Een voordeel van betonnen producten is dat deze een grijze binnenzijde hebben, waardoor ze gemakkelijker te inspecteren zijn. Kunststof PP is in de meeste gevallen zwart, dit geldt dus ook voor de meeste kunststof kolken en inspectieputten. Zwart neemt al het licht op en weerkaatst het niet terug, wat het ongeschikt maakt voor inspectie.  

In ons Axedo assoritment hebben we veel aandacht besteed aan keuzes die goed en langdurig onderhoud gemakkelijk maakt. Daarom zijn alle binnenzijden lichtgrijs. Hierdoor is langdurig en goed beheer van alle rioleringsassets mogelijk.  

5. Minder ruimte, meer slibvang

Betonnen kolken hebben een dikke wand, waardoor ze relatief gezien meer ruimte innemen maar minder slibvang bieden. Zo is de PP Axedo kolk-onderbak met 30 liter slibvang, 68cm en een betonnen kolk met 20 liter slibvang, gemiddeld 90cm.  

6. Kwalitatief beter stankslot

Uit navraag onder gemeenten blijkt dat het stankslot in ruim 50% van de gevallen eerder stuk gaat dan de levensduur van de kolk (50 jaar). Dit geldt overigens zowel voor kunststof als voor betonnen kolken.

 

De Axedo kolk-onderbak heeft een kwalitatief hoogwaardig cilindrisch stankslot. Dit kwalitatieve stankslot is overgenomen van de BT Nyloplast kolk (de voorganger van de Axedo kolk). Met het cilindrische stankslot in de BT Nyloplast kolk zijn al 25 jaar lang goede ervaringen bij gemeenten gemeten. Dit stankslot is in de Axedo versie nog versterkt door de materialisatie van PP i.p.v. PVC waardoor deze slagvaster is bij het reinigen van de kolken.

7. Snelle levertijd

De gemiddelde levertijd van een betonnen inspectieput bedraagt zo’n 2 a 3 maanden. Dit is natuurlijk geen enkel probleem als je hier rekening mee houdt in de projectplanning. Maar wanneer er op korte termijn een put nodig is, zorgt dit toch voor onhandige situaties. De Axedo inspectieput is in de meeste gevallen uit voorraad leverbaar en kan vrijwel altijd na 1 week al geleverd worden. Dit vergemakkelijkt de planning en maakt het mogelijk om een project sneller af te ronden.

6. Gemakkelijk aanpasbaar

Een kunststof inspectieput laat zich gemakkelijker aanpassen dan een betonnen variant. Tot en met 200 mm kan er ter plekke nog een aansluiting gemaakt worden en doordat de binnenzijde van de inspectieput glad is, is deze aansluiting ook waterdicht. De dubbelwandige PP putschacht is gemaakt van een sterke SN8 leiding en is eenvoudig aan te passen op de gewenste hoogte. Een mogelijke hoekverdraaiing van +/- 7,5° per aansluiting, zorgt voor de nodige flexibiliteit gedurende de aanleg. De PP telescoop vergemakkelijkt daarnaast het op hoogte brengen van de putdeksel.