Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Leidingen met grote buisdiameter isoleren: akoestisch of thermisch

Het isoleren van leidingen heeft vele voordelen en kan voor zowel akoestisch (geluid) als thermisch (temperatuur en vocht). Rechte leidingen isoleer je het snelst met DykaSol buisisolatie, maar deze is leverbaar tot buisdiameter 250mm. Voor T-stukken en Y-stukken is een andere werkwijze nodig vanwege de bochten.

De handleiding hieronder geldt voor zowel de thermische als akoestische DykaSol isolatie voor buizen vanaf een diameter van 250mm. 

Gereedschap

  • Tiewraps
  • Schaar

Benodigdheden

  • Isolatieplaat (akoestisch of thermisch)
  • Isolatietape (akoestisch of thermisch)

Leidingen met grote buisdiameter isoleren met DykaSol: stappenplan

1. Knip de platen op maat

Knip de isolatieplaten op maat. Houd rekening met 3 centimeter overlap.

2.  Plaats de isolatie

Plaats de isolatie met minimaal 2 centimeter overlap over de vorige schaal.

3. Bevestig de isolatieplaat

Meet en markeer de insteekdiepte (het lijmvlak) van het hulpstuk met een potlood of stift. Dit doe je door het hulpstuk er op te zetten en af te tekenen. Komen de buizen in het zicht? Markeer dan de insteekdiepte met afplakband. Na het insmeren met lijm haal je het afplakband eraf en zie je geen markering meer. Met dezelfde handeling haal je ook direct de overtollige lijm weg.

Deze stap is belangrijk om te voorkomen dat je later te veel of te weinig lijm gebruikt. Met dat je het hulpstuk over de buis plaatst om de insteekdiepte te markeren merk je meteen of de passing strak of ruim is. Gebruik je de buis en hulpstuk van DYKA, dan weet je dat de passing altijd goed is.

Onze tip: Markeer niet met een scherp voorwerp. Dit zorgt voor een verzwakking van het leidingsysteem en kan later voor lekkage zorgen.

4. Reinig de naden

Maak de langsnaad schoon en droog.

5. Plak de randen af met isolatietape

Plak de langsnaad af met isolatietape.

6. Plak ook de tiewraps af

Reinig het buiseinde (tot waar je hebt gemarkeerd) en de binnenkant van het hulpstuk met DYKA PVC reiniger. Breng het reinigingsmiddel aan met een schone pluisvrije reinigingsdoek. PVC Reiniger doet meer dan alleen schoonmaken en ontvetten. Het maakt de PVC buis week waardoor de PVC lijm beter hecht.

Tip van DYKA: Zorg ervoor dat de reiniger is verdampt en eventueel gevormde condens aanslag is verwijderd voordat je de PVC lijm aanbrengt. Je hebt goed gereinigd als de behandelde DYKA AIR onderdelen dof en ruw aanvoelen.