Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Hoe installeer je een UV-systeem voor een groot industrieel complex?

Als Technical Sales Managers zijn we veel bezig met onze UV-systemen, Vacurain Fix en Vacurain Flex. Wij vertellen je graag meer over wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een UV-systeem. Deze omschrijving is natuurlijk wel in een notendop, voor een uitgebreidere uitleg kan u onderaan dit artikel de technische documentatie doornemen. Laten we voor nu beginnen bij de installatie van Vacurain Fix!

Installatie van Vacurain Fix

Voordat we vertellen over de installatie van Vacurain Fix (en Flex) is het van belang om alleen originele onderdelen te gebruiken. Gebruik alstublieft uitsluitend originele Vacurain trechters, beugels, buizen en hulpstukken. Anders verliest u de aanspraak op garantievoorwaarden.

De installatie van Vacurain Fix verschilt met dat van Flex, aangezien het twee verschillende systemen zijn. Kort samengevat, gebeurt de installatie van Vacurain Fix in de volgende werkvolgorde:

  • Trechters installeren in het dak
  • Aanbrengen rail- en beugelsysteem
  • Horizontale verzamelleiding installeren
  • Trechters aansluiten op verzamelleiding
  • Verticale standleiding aansluiten
  • Aansluiten op grondleiding

Bij Vacurain Fix wordt er gefixeerd met een railsysteem. De ophangrail is standaard vijf meter lang, dezelfde lengte als de buis. De rail kan eenvoudig verlengd worden door meerdere railstukken met elkaar te verbinden.

De verwerking van het Fix systeem is een vak, aangezien het gelast moet worden. Dit kan op meerdere manieren, waarvan één manier spiegellassen is. Hierbij worden als het ware twee delen tegen elkaar aangeklemd, waarna met een vlakschaaf een vlakke kant wordt gemaakt. Daarna worden de twee delen met een specifieke kracht tegen een hete spiegel 210° gehouden, waardoor u de twee delen aan elkaar kan lassen. De twee warme uiteinden druk u tegen elkaar en worden aan elkaar gesmolten. Dat is in een notendop hoe spiegellassen voor Vacurain Fix werkt.

Een andere manier om de leidingdelen te verbinden is elektrolassen, wat eenvoudiger is, maar wat zorgvuldig moet gebeuren. De buitenste laag moet er eerst worden afgeschraapt, waarbij geen schuurpapier of slijpsteen gebruikt mag worden. Zand kan namelijk zorgen voor krassen en ergere beschadigingen. Hierna wordt de buis schoongemaakt met speciale PE-reiniger, waarna u de twee uiteinden in een electrolas mof steekt.  Hierna wordt de electrolas mof via 2 stekkers aangesloten op een electrolas machine. Deze zorgt er voor dat door middel van stroom er genoeg warmte wordt ontwikkeld om de beide delen aan de mof te smelten.

Installatie van materiaal en bebeugeling Vacurain Fix

Voor de installatie, bij Fix en Flex, is het altijd van groot belang om rekening te houden met de correcte beugels. Het is belangrijk dat de beugels worden opgehangen volgens de voorschriften, om zo foutieve bebeugeling te voorkomen.

Het Vacurain-beugelsysteem waarin de leidingen hangen bestaat uit twee verschillende soorten beugels; rail-vastpunt beugels en rail-geleide beugels. Deze worden beide op dezelfde manier aan de rails bevestigd. Als de beugels klaar zijn kunnen de verzamelleidingen erin worden gehangen. Het enige wat op hoogte hoeft te worden gedaan, is de leiding in de Vacurain-beugels te hangen en delen te verbinden door midden van lassen.

Voor Fix hebben we bij DYKA een uniek systeem; de rails zijn namelijk even lang als de buis. Om de tien meter moet er een vastpuntbeugel gemonteerd worden, zodat de uitzetting van het leidingsysteem wordt opgevangen door de rail. In de standleiding komt een expansiestuk.

Installatie van Vacurain Flex

Vacurain Flex kan eenvoudig en probleemloos worden geïnstalleerd. Bij het Flex systeem hoeft er niet worden gelast, slechts worden gelijmd. Het Flex systeem moet flexibel worden opgehangen, wat gaat door middel van onze J-beugels. De slang, de vrije uitzetting en eenvoudige verbindingsmethode maakt Vacurain Flex uniek, deze voordelen vloeien voort uit het feit dat we hiervoor slagvast PVC gebruiken. We zijn bij DYKA de enige die een PVC UV-systeem aanbieden. Het systeem is zoals gezegd erg eenvoudig te installeren, waarbij een correcte lijmverbinding noodzakelijk is.

De leidingen kunnen in werkbare lengtes op de vloer in elkaar worden gezet, waarna ze vanaf de rolsteiger of schaarlift in de beugels worden gekanteld. Hierdoor moeten slechts enkele buiselementen nog op de steiger worden verlijmd. Afwijkingen in de maatvoering kunnen simpel worden opgevangen bij de trechteraansluitingen door bijvoorbeeld de aftakkingen enigszins te verlengen of in te korten.

Installatie van materiaal en bebeugeling Vacurain Flex

Voor Flex moet u een bepaalde beugelafstand aanhouden en het moet spanningsvrij worden opgehangen, dit wordt gedaan in het J-beugel systeem.  Aan het einde van de leiding moet een vastpuntbeugel gemonteerd worden. In de standleiding komt een expansiestuk.

Een ander voordeel bij de installatie van Vacurain Flex is de eenvoudige aansluiting van de trechters naar de verzamelleiding. Dit geschiedt door middel van een simpele klikverbinding van de Vacurain-slang aan de trechteruitloop en aan de andere zijde met een spiebus aan de verzamelleiding.. De borging gaat door middel van de aan de Vacurain-slang geïntegreerde borgbus die als bajonetsluiting is uitgevoerd. De spiebus wordt aan één zijde in mof van een hulpstuk verlijmd.

Prefab UV-systeem

Beide systemen kunnen ook geprefabriceerd worden aangeleverd. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor de snelheid van de installatie. Met Prefab kunnen we leidingsystemen coderen wat het proces op de bouwplaats vergemakkelijkt. Het coderen maakt het direct duidelijk welke secties waar geïnstalleerd moeten worden. Hierdoor hoeft er op locatie niet meer lang gezocht worden naar de juiste materialen en verbindstukken enzovoorts. Het kan indien gewenst ook nog eens Just In Time geleverd worden.

Een ander voordeel bij DYKA is dat onze Engineering & Consultancy afdeling niet alleen calculatie tekeningen maakt, maar ook werktekeningen zou kunnen maken. Dit wordt normaliter zelf door de installateur gedaan, maar wij kunnen hierin ook de installateur ontlasten.

We willen benadrukken dat het erg belangrijk is om bij een UV-systeem goed na te kijken of alles overeenkomt met de tekening. Weet wat u in huis hebt voordat u begint met de installatie om alles zo goed mogelijk en vlot te laten verlopen!