Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Hoe verlijm je DYKA AIR PVC ventilatiekanalen

Het maken van goede verbinding tussen een DYKA AIR buis en hulpstuk met PVC lijm vereist een nauwkeurige manier van werken en vakkennis. De DYKA AIR buizen en hulpstukken van DYKA zijn gemaakt van hoogwaardig en slagvast PVC-U. In het onderstaande stappenplan geeft DYKA advies hoe je DYKA AIR buizen en hulpstukken het beste kan verlijmen. Onderaan vind je alle stappen uitgewerkt in de instructievideo.

Voordat we alle stappen uitlichten willen we meegeven dat je altijd veilig en schoon moet werken. Gebruik hiervoor de juiste hulp- en veiligheidsmiddelen.

Gereedschap

 • PVC zaag (voor ovale buis)
 • Lijmkwast
 • Pijpsnijder (voor ronde buis)
 • Aanschuinapparaat
 • Vijl
 • Ontbramer
 • Potlood, watervaste viltstift of merkkrijt

Benodigdheden

 • DYKA Air buis
 • DYKA Air hulpstukken
 • PVC lijm
 • PVC reiniger
 • Handschoenen
 • Pluisvrije reinigingsdoeken

1. Meten en aftekenen

Meet en teken de juiste buislengte af met een potlood, merkkrijt of watervaste viltstift.

2. Kort de buis haaks af

Kort de DYKA AIR buis in op de gewenste lengte met een buissnijder (voor de ronde buis) of met een PVC zaag (voor de ovale buis). Een PVC zaag is een fijn getande zaag die zorgt voor zo min mogelijk bramen. Het is belangrijk om de buis haaks af te zagen. Wanneer je namelijk niet haaks afkort heb je niet overal evenveel contactvlak met lijm tussen buis en hulpstuk. De insteekdiepte met het daarbij horende lijmvlak is zo ontworpen dat je een goede luchtdichte verbinding krijgt. Wijk je er vanaf, dan zal de verbinding zwakker zijn.

3. Markeer de insteekdiepte en montagestand. Kort de buis haaks af

Meet en markeer de insteekdiepte (het lijmvlak) van het hulpstuk met een potlood of stift. Dit doe je door het hulpstuk er op te zetten en af te tekenen. Komen de buizen in het zicht? Markeer dan de insteekdiepte met afplakband. Na het insmeren met lijm haal je het afplakband eraf en zie je geen markering meer. Met dezelfde handeling haal je ook direct de overtollige lijm weg.

Deze stap is belangrijk om te voorkomen dat je later te veel of te weinig lijm gebruikt. Met dat je het hulpstuk over de buis plaatst om de insteekdiepte te markeren merk je meteen of de passing strak of ruim is. Gebruik je de buis en hulpstuk van DYKA, dan weet je dat de passing altijd goed is.

Onze tip: Markeer niet met een scherp voorwerp. Dit zorgt voor een verzwakking van het leidingsysteem en kan later voor lekkage zorgen.

Tip: Markeer niet met een scherp voorwerp. Dit zorgt voor een verzwakking van het leidingsysteem en kan later voor lekkage zorgen.

4. Ontbraam de buis

Na het afkorten is het belangrijk om alle bramen en/of oneffenheden te verwijderen met een ontbramer. Heb je deze niet bij de hand, dan kan dit ook met een vijl. Het ontbramen van de buis is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je gemakkelijk kan aanschuinen en het voorkomt dat er een kleine deeltjes PVC in je lijmverbinding terecht komen waardoor je een vervuilde en slechte lijmverbinding krijgt.

5. Schuin de buis aan

Voordat je kunt beginnen met het lijmen van de DYKA AIR buis en hulpstuk dien je de buis nog aan te schuinen over minimaal 10% van de wanddikte onder een hoek van 10-15 graden. Doe dit voor de ronde buis met een aanschuinapparaat voor het beste resultaat. Voor de ovale buis dien je dit met een vijl te doen omdat dit helaas niet met het aanschuinapparaat kan.

Het aanschuinen zorgt ervoor dat je de buis, na het reinigen en in te smeren met lijm, makkelijker het hulpstuk in krijgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er makkelijker PVC lijm vloeit tussen de buis en het hulpstuk.

Tip: Schuin je de buis te ver aan, dan kan de buis voorbij de stootrand van het hulpstuk komen waardoor de luchtstroom wordt onderbroken en meer geluid kan creëren in je kanalensysteem. Schuin je de buis niet ver genoeg aan, dan is het monteren van de verbinding (stap 8) lastiger.

6. Buis en hulpstuk reinigen

Reinig het buiseinde (tot waar je hebt gemarkeerd) en de binnenkant van het hulpstuk met DYKA PVC reiniger. Breng het reinigingsmiddel aan met een schone pluisvrije reinigingsdoek. PVC Reiniger doet meer dan alleen schoonmaken en ontvetten. Het maakt de PVC buis week waardoor de PVC lijm beter hecht.

Tip van DYKA: Zorg ervoor dat de reiniger is verdampt en eventueel gevormde condens aanslag is verwijderd voordat je de PVC lijm aanbrengt. Je hebt goed gereinigd als de behandelde DYKA AIR onderdelen dof en ruw aanvoelen.

7. DYKA AIR buiseinde met lijm insmeren

Breng met de juiste kwast ruim voldoende PVC lijm aan op het te lijmen oppervlak van de DYKA AIR buis. Smeer in de lengterichting de lijm en draai elke keer de buis. Dit zorgt ervoor dat over de gehele omtrek van de buis genoeg PVC lijm zit om een betrouwbare lijmverbinding te maken.

Zorg ervoor dat de lijm niet verontreinigd wordt door vuil wanneer je de buis aan de kant legt om het hulpstuk in te lijmen. Verontreinigde lijm zorgt voor een slechtere hechting tussen buis en hulpstuk en vergroot daarmee de kans op lekkage.

8. DYKA AIR hulpstuk met lijm insmeren

Breng met een draaiende beweging een dunne laag lijm aan de binnenkant van het hulpstuk aan. Te veel lijm in de mof van het hulpstuk kan zorgen voor een opeenhoping van lijm aan de binnenkant als de twee delen in elkaar geschoven worden. Uiteindelijk kan dit schade brengen aan je ventilatie kanalen systeem.

Tip van DYKA: Houd bij het verlijmen van DYKA AIR hulpstukken altijd rekening met de opentijd. Opentijd is het moment van het insmeren van het eerste te verlijmen deel tot aan dat je de verbinding monteert. Bij 25°C is de opentijd maximaal 4 minuten, en bij 40°C is deze al gehalveerd tot maximaal 2 minuten.

9. Verbinding monteren

Steek, terwijl de lijm nog vloeibaar is, de DYKA AIR buis in een vloeiende beweging in het hulpstuk. Zorg ervoor dat de verbinding binnen 10 seconden op de juiste plaats staat.

Tip van DYKA: Gebruik DYKA PVC lijm KOMO. Deze PVC lijm heeft een unieke formule die zorgt dat de droogtijd een paar seconden langer is. Je hebt dan als installateur dus iets meer steltijd. Gebruik je de Hard PVC Prefablijm van DYKA dan heb je een kortere steltijd. Deze droogt namelijk sneller.

10. Overtollige lijm verwijderen

Verwijder direct de overtollige PVC lijm met een schone pluisvrije reinigingsdoek. Laat je de overtollige lijm zitten, dan gaat dit inwerken op het PVC en dit kan het ventilatie kanalen systeem verzwakken. Na de verzwakking kan er schade optreden.

Tip van DYKA: Gebruik bij iedere handeling om reiniger of lijm te verwijderen een nieuwe pluisvrije doek. Zo zorg je ervoor dat je altijd schoon werkt en geen vervuiling in de verbinding krijgt.

11. Laat de verbinding drogen (droogtijd)

Het is belangrijk dat je de net gemaakte DYKA AIR verbinding laat drogen. De droogtijd zorgt ervoor dat de verbinding genoeg kracht krijgt om verder te verwerken zonder dat je hierdoor luchtlekkage krijgt.