Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Hoe maak je een betrouwbare verbinding met PVC lijm?

Het maken van goede verbinding tussen een PVC buis en hulpstuk met PVC lijm vereist een nauwkeurige manier van werken en vakkennis. De PVC buizen en hulpstukken van DYKA zijn gemaakt van hard PVC. Eén manier om deze aan elkaar te koppelen is door middel van een lijmverbinding (ook wel een koud lasverbinding genoemd). In het onderstaande stappenplan geeft DYKA advies hoe je een betrouwbare verbinding maakt met harde PVC lijm. Onderaan vind je alle stappen uitgewerkt in de instructievideo.

Voordat we alle stappen uitlichten willen we meegeven dat je altijd veilig en schoon moet werken. Gebruik hiervoor de juiste hulp- en veiligheidsmiddelen.

1. Meten en aftekenen

Meet en teken de juiste buislengte af met een potlood, merkkrijt of watervaste viltstift.

2. Kort de buis haaks af

Kort de buis in op de gewenste lengte met een buissnijder of met een PVC zaag. Een PVC zaag is een fijn getande zaag die zorgt voor zo min mogelijk bramen. Het is belangrijk om de buis haaks af te zagen. Wanneer je namelijk niet haaks afkort heb je niet overal evenveel contactvlak met lijm tussen buis en hulpstuk. De insteekdiepte met het daarbij horende lijmvlak is zo ontworpen dat je een goede verbinding krijgt. Wijk je er vanaf, dan zal de verbinding zwakker zijn en de kans op lekkage daarmee groter.

3. Markeer de insteekdiepte en montagestand

Meet en markeer de insteekdiepte (het lijmvlak) van het hulpstuk met een potlood of stift. Dit doe je door het hulpstuk er op te zetten en af te tekenen. Komen de buizen in het zicht? Markeer dan de insteekdiepte met afplakband. Na het insmeren met lijm haal je het afplakband eraf en zie je geen markering meer. Met dezelfde handeling haal je ook direct de overtollige lijm weg.

Deze stap is belangrijk om te voorkomen dat je later te veel of te weinig lijm gebruikt. Met dat je het hulpstuk over de buis plaatst om de insteekdiepte te markeren merk je meteen of de passing strak of ruim is. Gebruik je de buis en hulpstuk van DYKA, dan weet je dat de passing altijd goed is.

 

Onze tip: Markeer niet met een scherp voorwerp. Dit zorgt voor een verzwakking van het leidingsysteem en kan later voor lekkage zorgen.

4. Ontbraam de buis

Na het afkorten is het belangrijk om alle bramen en/of oneffenheden te verwijderen met een ontbramer. Heb je deze niet bij de hand, dan kan dit ook met een vijl. Het ontbramen van de buis is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je gemakkelijk kan aanschuinen en het voorkomt dat er een kleine deeltjes PVC in je lijmverbinding terecht komen waardoor je een vervuilde en slechte lijmverbinding krijgt.

5. Schuin de buis aan

Voordat je kunt beginnen met PVC lijmen dien je de buis nog aan te schuinen over minimaal 20% van de wanddikte onder een hoek van 10-15 graden. Dit zorgt ervoor dat je de buis, na het reinigen en in te smeren met lijm, makkelijker het hulpstuk in krijgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er makkelijker PVC lijm vloeit tussen de buis en het hulpstuk.

Onze tip: Schuin je de buis te ver aan, dan kan de buis voorbij de stootrand van het hulpstuk komen. Hiermee creëer je een extra rand aan de binnenkant van het hulpstuk waaraan deeltjes vanuit het afvalwater kunnen blijven hangen. Dit kan op termijn weer voor een verstopping zorgen. Schuin je de buis niet ver genoeg aan, dan is het monteren van de verbinding (stap 8) lastiger.

6. Buis en hulpstuk reinigen

Reinig het buiseinde (tot waar je hebt gemarkeerd) en de binnenkant van het hulpstuk met DYKA PVC reiniger. Breng het reinigingsmiddel aan met een schone pluisvrije reinigingsdoek. PVC Reiniger doet meer dan alleen schoonmaken en ontvetten. Het maakt de PVC buis week waardoor de PVC lijm beter hecht.

Tip van DYKA: Zorg ervoor dat de reiniger is verdampt en eventueel gevormde condens aanslag is verwijderd voordat je de PVC lijm aanbrengt. Je hebt goed gereinigd als de behandelde onderdelen dof en ruw aanvoelen.

7. Buiseinde met PVC lijm insmeren

Breng met de juiste kwast ruim voldoende PVC lijm aan op het te lijmen oppervlak van de buis. Smeer in de lengterichting de lijm en draai elke keer de buis. Dit zorgt ervoor dat over de gehele omtrek van de buis genoeg PVC lijm zit om een betrouwbare lijmverbinding te maken.

Zorg ervoor dat de lijm niet verontreinigd wordt door vuil wanneer je de buis aan de kant legt om het hulpstuk in te lijmen. Verontreinigde lijm zorgt voor een slechtere hechting tussen buis en hulpstuk en vergroot daarmee de kans op lekkage.

Tip van DYKA: Voordat je de PVC lijm gaat aanbrengen op buis of hulpstuk is het noodzakelijk om te kijken of de PVC lijm nog goed is. Met slechte of oude lijm kan je geen betrouwbare verbinding maken.

8. Hulpstuk met PVC lijm insmeren

Breng met een draaiende beweging een dunne laag lijm aan de binnenkant van het hulpstuk aan. Te veel lijm in de mof van het hulpstuk kan zorgen voor een opeenhoping van lijm aan de binnenkant als de twee delen in elkaar geschoven worden. Uiteindelijk kan dit een verstopping van je leidingsysteem veroorzaken.

Tip van DYKA: Houd bij het verlijmen van PVC hulpstukken altijd rekening met de opentijd. Opentijd is het moment van het insmeren van het eerste te verlijmen deel tot aan dat je de verbinding monteert. Bij 25°C is de opentijd maximaal 4 minuten, en bij 40°C is deze al gehalveerd tot maximaal 2 minuten.

9. Verbinding monteren

Steek, terwijl de lijm nog vloeibaar is, de buis in een vloeiende beweging in het hulpstuk. Zorg ervoor dat de verbinding binnen 10 seconden op de juiste plaats staat.

Tip van DYKA: Gebruik DYKA PVC lijm KOMO. Deze PVC lijm heeft een unieke formule die zorgt dat de droogtijd een paar seconden langer is. Je hebt dan als installateur dus iets meer steltijd. Gebruik je de Hard PVC Prefablijm van DYKA dan heb je een kortere steltijd. Deze droogt namelijk sneller.

10. Overtollige lijm verwijderen

Verwijder direct de overtollige PVC lijm met een schone pluisvrije reinigingsdoek. Laat je de overtollige lijm zitten, dan gaat dit inwerken op het PVC en dit kan het leidingsysteem verzwakken. Na de verzwakking kan er schade en/of lekkage optreden.

Tip van DYKA: Gebruik bij iedere handeling om reiniger of lijm te verwijderen een nieuwe pluisvrije doek. Zo zorg je ervoor dat je altijd schoon werkt en geen vervuiling in de verbinding krijgt.

11. Laat de verbinding drogen (droogtijd)

Het is belangrijk dat je de net gemaakte verbinding laat drogen. De droogtijd zorgt ervoor dat de verbinding genoeg kracht krijgt om verder te verwerken zonder dat je hierdoor lekkage krijgt.