Voor de kanalen die koudere lucht transporteren dan de omgevingstemperatuur, is dampdichte isolatie essentieel. Hiermee voorkom je condensvorming, vochtophoping en in het ergste geval, betonrot. Daarom leveren we onze DYKA AIR ventilatiebuizen en hulpstukken vanaf nu ook dampdicht geïsoleerd en geprefabriceerd bij jou op locatie!
Liever zelf aan de slag met het isoleren van DYKA AIR? Dan hebben we hier een handig stappenplan om dit te doen.
Gereedschap
- Lijmkwast
- Mesje
- Handschoenen
- Lineaal
Benodigdheden
1. Snijd het isolatiemateriaal op maat
Meet en teken de juiste buislengte af met een potlood, merkkrijt of watervaste viltstift.
Tip: Het materiaal is licht krimgevoelig bij temperatuurverandering. Zorg er daarom voor dat je het materiaal iets ruimer snijdt.
2. Smeer de randen in met lijm
Kort de DYKA AIR buis in op de gewenste lengte met een buissnijder (voor de ronde buis) of met een PVC zaag (voor de ovale buis). Een PVC zaag is een fijn getande zaag die zorgt voor zo min mogelijk bramen. Het is belangrijk om de buis haaks af te zagen. Wanneer je namelijk niet haaks afkort heb je niet overal evenveel contactvlak met lijm tussen buis en hulpstuk. De insteekdiepte met het daarbij horende lijmvlak is zo ontworpen dat je een goede luchtdichte verbinding krijgt. Wijk je er vanaf, dan zal de verbinding zwakker zijn.
3. Bevestig de twee delen aan elkaar
Meet en markeer de insteekdiepte (het lijmvlak) van het hulpstuk met een potlood of stift. Dit doe je door het hulpstuk er op te zetten en af te tekenen. Komen de buizen in het zicht? Markeer dan de insteekdiepte met afplakband. Na het insmeren met lijm haal je het afplakband eraf en zie je geen markering meer. Met dezelfde handeling haal je ook direct de overtollige lijm weg.
Deze stap is belangrijk om te voorkomen dat je later te veel of te weinig lijm gebruikt. Met dat je het hulpstuk over de buis plaatst om de insteekdiepte te markeren merk je meteen of de passing strak of ruim is. Gebruik je de buis en hulpstuk van DYKA, dan weet je dat de passing altijd goed is.
Onze tip: Markeer niet met een scherp voorwerp. Dit zorgt voor een verzwakking van het leidingsysteem en kan later voor lekkage zorgen.
4. Ontbraam de buis
Na het afkorten is het belangrijk om alle bramen en/of oneffenheden te verwijderen met een ontbramer. Heb je deze niet bij de hand, dan kan dit ook met een vijl. Het ontbramen van de buis is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je gemakkelijk kan aanschuinen en het voorkomt dat er een kleine deeltjes PVC in je lijmverbinding terecht komen waardoor je een vervuilde en slechte lijmverbinding krijgt.
5. Schuin de buis aan
Voordat je kunt beginnen met het lijmen van de DYKA AIR buis en hulpstuk dien je de buis nog aan te schuinen over minimaal 10% van de wanddikte onder een hoek van 10-15 graden. Doe dit voor de ronde buis met een aanschuinapparaat voor het beste resultaat. Voor de ovale buis dien je dit met een vijl te doen omdat dit helaas niet met het aanschuinapparaat kan.
Het aanschuinen zorgt ervoor dat je de buis, na het reinigen en in te smeren met lijm, makkelijker het hulpstuk in krijgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er makkelijker PVC lijm vloeit tussen de buis en het hulpstuk.
Tip: Schuin je de buis te ver aan, dan kan de buis voorbij de stootrand van het hulpstuk komen waardoor de luchtstroom wordt onderbroken en meer geluid kan creëren in je kanalensysteem. Schuin je de buis niet ver genoeg aan, dan is het monteren van de verbinding (stap 8) lastiger.
6. Buis en hulpstuk reinigen
Reinig het buiseinde (tot waar je hebt gemarkeerd) en de binnenkant van het hulpstuk met DYKA PVC reiniger. Breng het reinigingsmiddel aan met een schone pluisvrije reinigingsdoek. PVC Reiniger doet meer dan alleen schoonmaken en ontvetten. Het maakt de PVC buis week waardoor de PVC lijm beter hecht.
Tip van DYKA: Zorg ervoor dat de reiniger is verdampt en eventueel gevormde condens aanslag is verwijderd voordat je de PVC lijm aanbrengt. Je hebt goed gereinigd als de behandelde DYKA AIR onderdelen dof en ruw aanvoelen.