Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Floating Solar

Drinkwaterbedrijf PWN levert drinkwater in de provincie Noord-Holland. PWN heeft als ambitie om in 2050 CO2-neutraal drinkwater te produceren en installeert hiervoor onder andere zonnepanelen.  Op één van de PWN-locaties, productiebedrijf  Andijk is er voor gekozen om drijvende zonne-eilanden op een spaarbekken te leggen. PWN ging dus op zoek naar een partner om duurzaam energie op te wekken op oppervlakte water.

Floating Solar is een expert en leverancier op het gebied van drijvende zonne-eilanden. Doordat de zonne-eilanden via een lier constructie kunnen draaien en er een Optimal Solar Tracking systeem op zit draaien de zonnepanelen mee met de zon. Floating Solar heeft hierdoor een innovatieve duurzame oplossing voor de waterbassins van PWN. Een ideale partner voor het opwekken van duurzame energie op het oppervlakte water.

Nood aan een goed drijflichaam

Om de zonne-eilanden te installeren op het waterbassin van PWN is er een goed drijflichaam nodig. Het drijflichaam moet licht, herbruikbaar en duurzaam zijn en voor een minimale waterverplaatsing zorgen. Zo kwam Ralph van Dijk van Floating Solar in gesprek met Carlo van Schijndel (Accountmanager C&I van DYKA). Floating Solar was op zoek naar een buis welke ingezet kon worden als een drijflichaam voor de zonnepanelen. Vereisten waren dat de buis sterk genoeg is, licht genoeg en geen effect heeft op het water wat eronder ligt. De bouwtijden zijn relatief kort, zodat er ook een logistieke uitdaging vast zit aan dit project.   

Om tot een oplossing te komen konden Carlo van Schijndel en Pascal de Boer (Productmanager van DYKA) al in een vroeg stadium mee brainstormen met Floating Solar. Zo kwamen zij samen tot de oplossing om onze PE buizen in te zetten. PE buizen kunnen zeer dunwandig gemaakt worden, zijn zeer sterk en flexibel en voldoen aan de kwaliteitseisen van PWN. Dit maakt PE van DYKA de ideale uitkomst om te gebruiken in een drijflichaam voor zonne-eilanden. We zijn ook in staat om volgens de LEAN methodiek met just in time de bouw van de zonne-eilanden op tijd voor elkaar te krijgen. Zo is de oplossing voor dit project gevonden.

We are Nature's Network

Onze buizen zijn niet enkel inzetbaar om er iets doorheen te laten stromen, maar worden ook ingezet als drijflichaam voor een duurzame oplossing. Wij zijn trots dat we met dit project opnieuw bijdragen aan de energietransitie. We are Nature's Network!