Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

EDCO Deurne

Een gevleugelde uitspraak van EDCO-oprichter en eigenaar Jac Adriaanse. Om de ruim 20.000 verschillende producten van zijn internationaal opererende bedrijf te verzamelen en te distribueren, bouwt hij in Deurne een nieuw distributiecentrum. Heesmans Installatie Techniek tekent voor de installaties en kiest voor Vacurain van DYKA. Een gesprek met Patrick Kroezen van Heesmans.

EDCO? Dat is geen bekende naam, toch is het een reusachtig distributiecentrum. Vertel daar eens iets over.

“In 1978 is Jac Adriaanse vanuit Eindhoven begonnen met artikelen voor auto’s. Hij huurde eerst een paar garageboxen, later een kleine loods en reed met een vrachtwagentje langs benzinestations. Hij heeft echt een goede neus voor het ondernemen. Vandaag de dag levert zijn EDCO onder andere huishoudelijke en tuin- en sportartikelen, elektra, gereedschap en auto- en truckaccessoires. Allemaal producten met eigen merknamen die naar verschillende afnemers zoals grootwinkelbedrijven, winkelketens, inkoopcombinaties en postorderbedrijven gaan. Kinzo gereedschap is een goed voorbeeld.

Nu zijn de zaken nog verspreid over verschillende magazijnen maar straks zitten de opslag en distributie bij elkaar in de nieuwbouw in Deurne. En dat wordt een enorm gebouw met een oppervlakte van maar liefst 100.000 vierkante meter. Dat is net zo groot als 10 grote, aaneengeschakelde voetbalvelden.
En al het hemelwater dat op dit enorme dak valt, wordt afgevoerd met Vacurain van DYKA.”

Hoe raakte je betrokken bij dit project?

“In 2002 hebben we een kleiner magazijn voor ze gebouwd en daarna mochten we de showroom uitbreiden. We doen ook al jarenlang de service en het onderhoud. In een gesprek heb ik een keer tegen mijnheer Adriaanse gezegd dat ik hem graag zou ondersteunen bij nieuwbouwplannen. Hij hoefde dan namelijk niet meteen een adviesbureau in te huren, maar kon in overleg met ons de uitgangspunten vastleggen. En zo is het gegaan. Maar we hebben wel eerst een afstandsverklaring ondertekend. Heesmans heeft toen het programma van eisen, een ontwerp en een advies uitgebracht en dat zijn de uitgangspunten geweest voor de verschillende aanbieders. In dit programma van eisen stonden 2 leveranciers van kunststof leidingsystemen, waaronder DYKA. Zo konden de verschillende aanbieders allemaal goed vergelijkbare, marktconforme aanbiedingen doen.”

Waarom heb je DYKA opgenomen in het programma van eisen?

“DYKA werd in eerste instantie opgenomen in het programma van eisen vanwege de historische band. Wij werken nu alweer vele jaren heel constructief en plezierig samen met DYKA. Tijdens het samenstellen van het programma van eisen hebben we gevraagd naar hun ideeën voor de beste oplossing. DYKA was de netste, kwam met een super snelle reactie en had de beste oplossing. We hebben ook nog rond de tafel gezeten met Wybe Westra, de expert van de afdeling Verkoopondersteuning. Hij wees ons in een vroeg stadium op de risico’s en zorgde ervoor dat er razendsnel berekeningen en tekeningen kwamen. De hemelwaterafvoer speelde namelijk een zeer belangrijke rol bij de keuze. Probeer je maar eens voor te stellen hoeveel water er op een dakoppervlak van 100.000 vierkante meter valt. Bij een gemiddelde regenbui die een uur duurt gaat er dan al gauw 3 miljoen liter hemelwater door het Vacurainsysteem naar de WADI. Ook het noodsysteem is perfect geïntegreerd in het totaalplaatje”

Wat spreekt je aan in Vacurain?

“Vacurain is van PVC, daar begint het al mee. PVC is namelijk snel, gemakkelijk en veilig te verwerken. Daarnaast is de manier waarop je het Vacurain-systeem monteert goed doordacht. En dat lijkt niet alleen op papier zo, maar blijkt ook in de praktijk. Ook onze projectleider Loek Ewalds is erg enthousiast, met name over de manier waarop het Vacurain-systeem de krachten verdeelt. Want als de leidingen zich vullen dan komt het hemelwater er bij het uiteinde met een enorme kracht uit. De beugels die volgens opgave van DYKA zijn geplaatst, vangen die krachten perfect op. Ze zorgen voor een doordachte ondersteuning en fixatie van de Vacurainbuizen.”

Waar wordt al dat hemelwater opgevangen?

“Uitgangspunt bij de opvang van het hemelwater was dat het vanuit milieuoogpunt terug in de grond moest. We hebben toen gekeken naar DuBoRain-kratten, maar dat was eigenlijk niet nodig. Op het terrein is namelijk voldoende ruimte voor een WADI. Deze wordt uiteindelijk ruim een kilometer lang, 5 tot 7 meter breed en ongeveer 3 meter diep. Dat wordt dus een flinke vijver en dat is ook goed ter voorkoming van diefstal. Ze hebben hier straks dus geen waakhonden, maar zeehonden.”