Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

DYKA Prefit voor nieuwe wijk Europakwartier in Almere

In Almere is de volledige nieuwe woonwijk Europakwartier in aanbouw. Alle straten in de wijk krijgen de naam van een Europees land, vandaar de wijknaam Europakwartier. Voor de aanleg van een nieuwe woonwijk is de aanleg van een volledig rioolstelsel noodzakelijk voor de afvoer van afvalwater en omgang hemelwater. Gemeente Almere besloot daarom op zoek te gaan naar een geschikte partner om hen advies te geven met betrekking tot de riolering in deze nieuwe wijk.

Efficiënt omgaan met het aanlegproces

Gemeente Almere maakt gebruikt van PVC T-stukken om een woning aan te sluiten op het hoofdriool. Marnix Kouwenhoven, sales engineer bij DYKA, besloot om gemeente Almere het advies te geven om gebruik te maken van Prefit van DYKA voor de aanleg van het hoofdriool.

DYKA Prefit maakt gebruik van in de fabriek gemonteerde prefab inlaten voor huisaansluitingen en straatkolken op de riolering. Dit maakt het mogelijk om efficiënter om te gaan met de aanlegprocessen. Fouten worden door minder ingrijpen van de aannemer tot een minimum beperkt. Tevens blijkt uit een statistische analyse van de aangelegde riolen met het Prefit systeem dat men het aantal fouten in riolering meer dan halveert. Doordat de aannemer sneller riolering kan aanleggen, vermindert het tevens de CO2 uitstoot van een werk. Minder dagen arbeid betekent minder vervoersbewegingen op het werk wat de CO2 uitstoot in positieve zin beïnvloedt. Gemeente Almere heeft voornamelijk gekozen voor Prefit vanwege de hoge dichtheid van vuilwateraansluitingen

Werkwijze

Werken met DYKA Prefit vraagt een andere manier van werken dan de meeste aannemers gewend zijn. Er komt een planning en een andere werkvoorbereiding in een vroeger stadium bij kijken. In dit project zijn we in het voortraject als volgt te werk gegaan:

  • Robert Bosma, van onze Engineering en Consultancy afdeling, is aan de slag gegaan om het juiste legplan te engineeren. Uiteraard in overleg met de projectmanager en de ontwerper van de gemeente.
  • De tekeningen en legplannen met de controletekening worden naar de opdrachtgever gestuurd voor de eindcontrole.
  • Vervolgens heeft Erik van der Heide, onze Rayonmanager weg- en waterbouw, een offerte en puttenstaat opgemaakt voor dit project.

De voordelen van Prefit

Binnen dit project waren er door het gebruik van DYKA Prefit vele voordelen voor gemeente Almere en de aannemer van dit project:

  • In de besteksfase werd al duidelijk hoe het rioolstelsel tot in detail eruit ziet.
  • Het is een kwalitatief hoogwaardig PVC DWA rioolstelsel met garantie op kwalitatief goede waterdichte inlaten.
  • Omdat de gemeente zelf het DWA  Prefit  Ø250mm hoofdriool met de bijhorende DykaMax putten heeft ingekocht, kon de aannemer na aanbesteding snel starten, zowel het Prefit systeem als de putten waren al gereed. Dit zorgt voor een snellere doorlooptijd van het project.
  • Daarnaast heeft gemeente Almere door snel te schakelen en ons te voorzien van alle gegevens in een positie gebracht om snel en goed uit te leveren. Door het goede advies en de vlotte samenwerking is dit een mooi voorbeeld van een Prefit project voor gemeente Almere. Op naar nog veel meer Prefit projecten!