Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

1,5 KM DYKA AIR buizen voor de Koninklijke Landmacht

Dat niet alleen in woonhuizen en kantoren in Nederland een goede ventilatie belangrijk is, bewijst de Koninklijke Landmacht. Defensie koos namelijk aan het einde van oktober 2020 ook al voor DYKA AIR als ventilatiesysteem in de tijdelijke containerchalets in Afghanistan.

Verblijfruimten en ventilatie

In het noorden van Afghanistan, bij de stad Mazar-e-Sharif zijn er Nederlandse militairen gestationeerd om mee te doen aan de NAVO-operatie Resolute Support. Om in de containerchalets, die omgebouwd zijn tot kantoorruimte of woonruimten, een prettig binnenklimaat te realiseren koos Kapitein J. Velthuis van Geniewerken in naam van Defensie voor het ventilatiesysteem DYKA AIR in combinatie met de ventilatieboxen van Duco. Om een goede ventilatie te garanderen in de verblijfsruimten was meer dan 1,5 km DYKA AIR buis nodig en meer dan 1000 bochten, hulpstukken en ander installatiemateriaal. DYKA mocht dit allemaal op zeer korte termijn verzorgen.

Het IT-systeem zorgt ervoor dat het regenwater onderweg al geïnfiltreerd wordt. De buis heeft gaten waardoor hij het regenwater onderweg afgeeft aan de grond. Dit vergroot het infiltratievolume. Doordat de leiding is omhuld met geotextiel, kan het water worden afgegeven, maar kan er geen zand of grond in de buis terechtkomen. Op deze manier voorkom je overstorten van het gemengde riool en overbelasting tijdens extreme regenval. Daarnaast vul je het grondwater aan met regenwater tijdens drogere perioden. Hiermee realiseer je een natuurlijke buffer.

Waarom DYKA AIR voor Defensie

De belangrijkste keuze om te kiezen voor DYKA AIR is het type materiaal en de ovale vorm van de buis. PVC is makkelijk te verwerken op locatie en is zeer sterk, daarnaast heeft DYKA AIR een ovale vorm waardoor het veel minder ruimte in neemt ten opzichte van de traditionele materialen zoals blik. Ook de grote voorraden hebben meegespeeld in de overweging zodat alles dezelfde dag opgehaald kon worden en met de eerstvolgende vlucht mee naar Afghanistan kon.

Operatie DYKA AIR

Nadat Kapitein J. Velthuis contact had met Bradley Allers (accountmanager van DYKA) over de bestelling, ging het verder als een snelle militaire operatie. De bestelling werd bij de DYKA fabriek in Steenwijk in behandeling genomen en zo snel mogelijk klaar gezet. Dezelfde middag kwamen er militairen de bestelling in 2x ophalen. Tijdens dit proces was het passen en meten om de lading niet te hoog op te stapelen zodat men nog wel onder de viaducten door kon komen. Natuurlijk werd het ook goed vast gezet met spanbanden zodat er geen lading werd verloren. Door de sterkte van de DYKA AIR buis kon dit heel strak vast gesjord worden, zonder de angst dat de buis vervormt.

Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht draagt op de grond bij aan vrijheid, veiligheid en welvaart in Nederland en daarbuiten. Onder de zwaarste omstandigheden voeren zij gevechtsoperaties uit, bieden humanitaire hulp of ondersteunen bij rampen. De Nederlandse militairen hebben tussen 1 januari 2015 en 1 mei 2021 deelgenomen aan de missie NAVO-operatie Resolute Support. Deze missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. Lees meer over de Koninklijke Landmacht.