Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Bouwrijp maken De Klamp fase 2 met Prefit te Leeuwarden

In Leeuwarden wordt een volledig nieuw buurtschap gemaakt genaamd de Klamp. Het is een buurtschap in de Zuidlanden en ligt in een landelijke omgeving onderin Leeuwarden nabij Goutum en langs de Wurdumerfeart. In fase 1 zijn hier al woningen gebouwd en nu werd het tijd om fase 2 bouwrijp te maken. In totaal bestaat de Klamp uit ongeveer 300 nieuwe woningen. De riolering aanleggen is een onderdeel van het bouwrijp maken van de grond.

De gemeente Leeuwarden heeft ervoor gekozen om bij het project de Klamp gebruik te maken van Prefit van DYKA. De gemeente koos hiervoor omdat dit modulaire buitenrioleringssysteem dankzij de voorgemonteerde inlaten behoorlijke tijdswinst oplevert voor de gemeente. Het werk werd op dit project uitgevoerd door aannemer Jelle Bijlsma BV uit Giekerk. Voor Jelle Bijlsma BV was het de eerste keer dat zij werkten met Prefit van DYKA.

Bij Prefit worden alle inlaten voorgemonteerd. Ook worden alle inspectieputten op maat gemaakt. Alles wordt vervolgens in pakketten op legvolgorde aangeleverd en de putten krijgen een speciaal nummer mee. Volgens Sipke Koopmans van Jelle Bijlsma BV waren de uitdagingen binnen dit project dat er heel veel tegelijkertijd geproduceerd moest worden en dat alles op volgorde werd aangeleverd. “Doordat DYKA alles op volgorde aanlevert duurt het even voordat alle producten op de juiste plek zijn uitgelegd. Vaak als we een levering binnen kregen, dan zorgde wij ervoor dat alles meteen naar de juiste plek ging. Zo waren we iets langer bezig met uitleggen, maar uiteindelijk werkt het wel snel”, aldus Sipke Koopmans.

Het grote voordeel van Prefit is dat inlaten niet meer hoeven worden gemonteerd. “Gaten voor de inlaat hoef je niet meer zelf in de buis te boren. Hierdoor scheelt het per aansluiting wel 10 minuten tijd. Het is een mooie degelijke oplossing, die snel werkt”, zegt Sipke Koopmans.

Door het gebruik van Prefit kon de aanleg van de riolering in de Klamp op een snelle manier gebeuren. Mede door een goede samenwerking tussen DYKA en Jelle Bijlsma BV werd dit project op een snelle en succesvolle manier afgerond.