Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Blik vs. Kunststof: welk materiaal is het meest geschikt voor jouw project

Bij de aanleg van ventilatiesystemen, is er een ruime keuze in materialen, zoals blik en kunststof (hard of flexibel). In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de materialen en het meest geschikte materiaal voor jouw project!

Blikken of metalen ventilatiesystemen

Traditioneel worden veel ventilatiesystemen van blik of metaal gemaakt. Het voordeel van blik of metaal, is dat het een relatief goedkoop en licht materiaal is om mee te werken. Maar blik heeft ook een aantal nadelen. Op de bouwplaats kan het kwetsbare materiaal bijvoorbeeld gemakkelijk beschadigen. Er ontstaan snel deuken of lekkages. Daarnaast is het lastig om blik volledig luchtdicht te installeren: dat komt onder andere door het kwetsbare materiaal. Is het materiaal beschadigd op een kritieke verbinding? Dan is het erg lastig om dit te herstellen. Je moet goed oppassen wanneer je met dit materiaal werkt. De scherpe randen kunnen voor vervelende wondenjes zorgen. Werken met blik of metaal vraagt daarom om een secure aanpak. 

Kunststof ventilatiekanalen

We maken hier onderscheid tussen flexibel kunststof en hard kunststof.

Flexibel kunststof

Het grote voordeel van flexibele kunststof buizen is dat deze buigbaar zijn, en daardoor eenvoudig in verschillende bochten te plaatsen zijn. Dit is tegelijkertijd ook één van de nadelen. Door het handmatig buigen van de flexibele slang, en daarmee het bepalen van de richtingsverandering, beïnvloed je de weerstand en de aerodynamica van het luchtsysteem. Met voldoende kennis en ervaring is het natuurlijk wel mogelijk om de buizen zo te plaatsen dat het systeem zo optimaal mogelijk presteert en zo min mogelijk geluid produceert. Een goede weerstandsberekening en een goede aansluiting is hierin van groot belang. Zeker om te voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit. 

Het vooraf maken van een berekening is lastig, omdat bij plaatsing de weerstand pas wordt bepaald. Een hogere weerstand leidt vaak tot meer geluid én een groter energieverbruik van de ventilatiebox. 

Hard kunststof

Bij een hard kunststof PVC ventilatiesysteem maak je gebruik van verschillende buizen, bochten en andere onderdelen. Deze bevestig je met PVC lijm aan elkaar. Het grote voordeel hiervan is dat je de weerstand niet kunt beïnvloeden; de richtingsveranderingen zijn immers al bepaald door de bochten zelf.  Daarnaast is het materiaal onbreekbaar op de bouwplaats. Dit voorkomt deuk- en lekschade in de bouwfase en garandeert dat het ventilatiesysteem z’n capaciteit daadwerkelijk behoudt. Een stil systeem waarmee je energie bespaart én dat eenvoudig te installeren is. 

Maar zoals ieder systeem, kent ook dit systeem een aantal nadelen. De buizen en hulpstukken zijn niet buigbaar, waardoor het moeilijker is om het systeem in verschillende bochten te plaatsen. Elke bocht of hulpstuk moet dus apart met PVC lijm verbonden worden. Het is daarnaast prijziger dan een metalen ventilatiesysteem. 

Het beste materiaal voor ventilatiesystemen

Is het belangrijk om snel te bouwen met materiaal dat wel tegen een stootje kan én de hoogste ventilatieprestaties levert, dan is het logisch om voor hard kunststof (PVC) te kiezen. 

Veel specialisten blijven met blik werken, omdat ze het nou eenmaal gewend zijn. Bij een nieuw materiaal hoort een nieuwe manier van installeren die je je eigen moet maken.  Gebruikers van hard PVC kanalen zeggen: “Als je eenmaal bent overgestapt naar hard kunststof wil je niet meer terug. Maar je moet wel even één keer die drempel over.”