Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

4 Redenen om te kiezen voor kunststof leidingen

Het gebruik van kunststof leidingen brengt een aantal voordelen met zich mee. Wij lichten 4 concrete voordelen voor je toe.

1. Lange Levensduur

Kunststof leidingen hebben een levensduur tot wel 100 jaar. Een eeuw lang kan een leiding haar werk doen en vermijden we kosten voor het open halen van de grond. Bijkomende voordeel van deze lange levensduur: we beperken de overlast voor de omgeving!  

2. Besparing op transport en installatie

  Een ander groot voordeel van kunststof leidingen is dat ze lichter zijn dan andere materialen. Dat betekent dat de buizen makkelijker verplaatst kunnen worden en makkelijker te installeren zijn. Voor de wat kleinere buizen heb je zelfs maar één persoon nodig die de installatie kan verzorgen. Enkel bij buizen met grotere diameters zal er een machine aan te pas moeten komen. Het is dus niet verwonderlijk dat men bij het kiezen voor kunststof leidingen bespaart op transportkosten, installatiekosten én personeelskosten.

3. Flexibiliteit

In tegenstelling tot starre materialen zoals grès en beton is kunststof flexibel. Hierdoor is de kans op breuken of lekken minimaal. Dit geldt in eerste instantie voor de installatie van de buizen. Een stijver materiaal is breekbaar. Bij installatie brengt dit al een groot risico met zich mee, waardoor de kans op herstelwerkzaamheden tijdens het plaatsen al groot is. Bij kunststof zijn deze risicofactoren niet aanwezig. Ook is de flexibiliteit van belang wanneer de buis diep in de grond ligt. Een rioolbuis in de grond moet bestand zijn tegen transport en andere trillingen die op het grondniveau plaatsvinden. Doordat kunststof leidingen flexibel zijn, zijn ze ook beter bestand tegen deze externe spanningen. Zo worden zinkgaten en herstelwerkzaamheden veel beter voorkomen.

4. Minder defecten

Wanneer we kijken naar defecten in rioleringsbuizen is het onderzoek van Teppfa een mooi voorbeeld. In dit onderzoek zijn verschillende soorten defecten in rioleringen onderzocht en is bijgehouden hoe vaak ze voorkomen. Hierbij is gekeken naar het verschil tussen het flexibele kunststof en starre materialen zoals beton of grès. Op zo goed als alle vlakken, scoort flexibel materiaal beter dan star materiaal wanneer het gaat om defectpreventie. Een kapotte verbinding, een barst, obstakels in de buis, een verplaatst tussenstuk en gaten zijn allemaal defecten die vaker voorkomen bij star materiaal in tegenstelling tot flexibel materiaal. Zo voorkomen we  vervelende herstelwerkzaamheden.