Circulariteit

PVC heeft volgens het TNO een levensduur van 100 jaar als het gebruikt wordt voor een leidingsysteem. Bovendien is het tot zeven keer herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies. Daarom is DYKA samen met BureauLeiding, de brancheorganisatie voor kunststof leidingsystemen, betrokken bij ‘BIS’. Dit is een systeem voor de inzameling van gebruikte kunststof leidingen.

Inzameling

Inzameling via BIS geschiedt via inzamelcontainers en Big Bags. Op de DYKA vestigingen staan witte inzamelcontainers waar klanten, onder bepaalde voorwaarden, kunststof bouwmaterialen kunnen inleveren of ter recycling kunnen aanbieden. Dit is volledig kosteloos. Voor grotere hoeveelheden kunststof leidingafval kunt u een afsluitbare gesloten 32 m³ BIS-container bestellen. Het halen en brengen van deze containers wordt verzorgd door Van Gansewinkel.

Voor kleinere hoeveelheden afval van kunststof leidingsystemen kunt u bij DYKA de BIS Big Bag aanschaffen. Deze aantrekkelijk geprijsde bigbag, wordt netjes op afroep afgehaald door SITA. Zo stimuleren we ook de inzameling van kleinere volumes.

Hergebruik

Op onze productielocatie in Steenwijk en in de verwerkingsfabriek waar DYKA grootaandeelhouder van is, verwerken we kunststof leidingen tot recyclaat. Dit gebruiken we voor de productie van PVC Ultra-3 buis die voor 40% bestaat uit recyclaat. Mede dankzij dit initiatief is Nederland een Europese koploper als het gaat om het inzamelen en hergebruiken van PVC in leidingsystemen. En we gaan nóg een stap verder: momenteel onderzoeken we ook de mogelijkheden om al het Europese PVC-productieafval in te zamelen van bedrijven die zijn aangesloten bij de Tessenderlo Group.