Rioolbeluchters
Bij zware belasting of weersveranderingen kan er onderdruk optreden in het riool. Bijvoorbeeld in situaties waar de afvoer voor regenwater en afvalwater gecombineerd is, als de standleiding een te smalle diameter heeft of wanneer de sifon droog blijft staan. Deze onderdruk resulteert in een open verbinding met de riolering, waardoor stankoverlast optreedt. Om dit te voorkomen biedt DYKA een aantal rioolbeluchters voor de binnenriolering. De beluchters zijn voorzien van een mof- of mof/spie-verbinding, zodat deze eenvoudig op de afvoerpijp aangebracht kunnen worden.
Soorten rioolbeluchters
Breng bij de montage van de beluchters een variant aan met dezelfde diameter als de afvoerbuis. In het assortiment van DYKA vind je twee verschillende soorten rioolbeluchters: een variant van PVC (diameters van 32 mm, 40 mm en 50 mm in de kleur grijs) en van ABS (diameters van 32-63 mm en 70-110 mm). De laatstgenoemde rioolbeluchters van ABS zijn voorzien van een geleidingssysteem, dat zorgt voor een maximale doorlaat en een goede, vormvaste afsluiting van de afvoer. Deze rioolbeluchters zijn bestand tegen temperaturen tot maximaal 100°C. De varianten van PVC kunnen belast worden met temperaturen van maximaal 60°C. De montage van de PVC rioolbeluchters verloopt eenvoudig met behulp van PVC-lijm.
Afsluiting binnenriolering
De rioolbeluchters zijn voorzien van een klep. In een normale situatie blijft deze gesloten. Indien er onderdruk optreedt in de binnenriolering, opent deze klep om vervolgens lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk. De klep van de rioolbeluchters sluit automatisch, zodat de nare luchtjes zich niet alsnog verspreiden. Houd er rekening mee dat de rioolbeluchters verstopt kunnen raken door vuil, wat weer stankoverlast kan veroorzaken. Breng de beluchters daarom altijd aan op een bereikbare plek.