Woningen razendsnel gereed met prefab

De Oude Molenbuurt in Assen is toe aan een flinke opknapbeurt. Naast renovatiewerkzaamheden worden er 112 gezinswoningen gebouwd door woningbouwvereniging Actium met BENG als uitgangspunt. Installatiebureau Rütze uit Valthermond verzorgt het installatiewerk en werkte voor het eerst met prefab-leidingdelen. “Zonder prefab hadden we dit project niet kunnen doen”, aldus Ferdinand Rütze, eigenaar van het installatiebedrijf.

In 5 dagen een woning

Het bouwtempo ligt hoog in dit project en dan biedt prefab een uitkomst. Rütze is blij met deze oplossing: “De woningen worden in delen opgeleverd, blok voor blok. En dat gaat snel, veel bouwdelen worden prefab aangeleverd zodat er in 5 dagen een woning klaar kan zijn. Om dit met de installaties bij te kunnen benen is prefab de oplossing. Per woning liggen de prefab-sets riolering en ventilatie voor ons klaar, onze monteurs kunnen die direct plaatsen in de sleuven. Voor ons is het dan een kwestie van beugelen en kunnen we door naar de volgende woning. Daarna komt direct de betonvloer erin, dus we mogen geen steken laten vallen. Dankzij een goede afstemming is dit gelukt! Bij een volgend project maken wij zeker weer gebruik van prefab.”

Zo komt de Oude Molenbuurt in Assen er uit te zien. Bron: https://www.actiumwonen.nl/actueel/assen-de-oude-molenbuurt/

Riolering en ventilatie

Rütze verzorgt de complete installatie: van binnenriolering tot ventilatie met DYKA Air. Rütze: “Voorafgaand aan de bouw hebben we met DYKA alle tekeningen afgestemd. Je kunt dingen nog zo goed voorbereiden, maar op de bouw komt het dan wel eens voor dat er net iets gewijzigd moet worden. Gelukkig was er ruimte om dit tussentijds aan te passen en zo konden we dit voor het volgende blok meenemen. Flexibiliteit in projecten als deze is erg belangrijk.”

DYKA Air kanalen worden prefab aangeleverd en kunnen direct gemonteerd worden.

Comfortabel én duurzaam met vloerverwarming

De woningen zijn uitgerust met vloerverwarming, verzorgt door Henco Floor. Accountmanager van Henco Jordie Westerhuis is nauw betrokken geweest bij het project. “Voor de woningen wordt na opdracht eerst een legplan gemaakt. Hierin houden we uiteraard ook rekening met de waterleidingen, we noemen dit de ‘koude zone’, zodat er geen kans is op legionella. Met vloerverwarming zijn we erg afhankelijk van andere partijen. . Als de plaatsing van de muren afwijkt, dan heeft dit gevolgen voor ons legplan. Daarom zijn we altijd flexibel om op het laatste moment nog aanpassingen te doen. De woningen zijn boven en beneden voorzien van vloerverwarming, heerlijk comfortabel. Daarnaast is dit ook een duurzame oplossing omdat deze manier van verwarmen een lage temperatuur vereist. Een mooie oplossing voor deze woningen.”

Links: Henco Floor in de woning. Rechts: voorbeeld van een legplan.

Lees meer over Rütze Installatiebureau

Lees meer over Henco Floor.