Unieke locatie, unieke oplossing

In de Radboud Universiteit bevindt zich het High Field Magnet Laboratory (HFML). Een unieke faciliteit waar er maar een aantal ter wereld van zijn. Er wordt gewerkt met zeer grote magnetische velden voor wetenschappelijk onderzoek naar diverse materialen. Door de extreme omstandigheden in een magneet komen verrassende eigenschappen van materialen aan het licht. Tijdens dit onderzoek komt er enorm veel warmte vrij. Om de magneten snel te koelen is een bijzondere oplossing gevonden.

De universiteit kwam voor advies bij Gert van de Kamp, projectleider bij Croonwolter&dros. “Dit was een uniek project voor ons. Aangezien er maar een paar locaties in de wereld zijn, is er weinig ervaring waar je uit kunt putten. Wij gingen de uitdaging graag aan. Als eerste hebben we onderzoek gedaan naar geschikt materiaal voor de koeling. Aangezien het constant in het water ligt, was kunststof een goede oplossing. Het is licht om mee te werken en makkelijk verwerkbaar. En voor het materiaal gingen wij naar DYKA.”

“Ik raakte direct enthousiast over dit nieuwe project.” Aldus key-accountmanager Gerard de Kimpe van DYKA. “Samen met onze specialisten en die van Croonwolter&dros zijn we aan de slag gegaan met een goed ontwerp voor dit vraagstuk. We zijn gekomen tot een grote ronde buis voorzien van duizenden kleine gaten voor de koeling.”

Gert: “Door de buis stroomt water van 4-8°C dat gelijkmatig uit moet stromen. Daarom zijn we gekomen tot het ontwerp met kleine gaten. Op die manier stroomt het rustig en gelijkmatig uit de buis. Het water komt uit flinke buffers die het mogelijk maken om tot vier uur lang te koelen.”

Buizen in voorbereiding in de fabriek van DYKA

De drukbuizen zijn als prefab aangeleverd. “En dat is heel bijzonder.” vertelt Gerard. “Prefab voor riolering is voor ons aan de orde van de dag, maar drukbuizen als prefab aanleveren komt niet zo heel vaak voor. Zeker niet in dit formaat, de totale cirkel is maar liefst acht meter doorsnede, met een buisdiameter van 630mm. We hebben ze daarom in twee delen getransporteerd. Op locatie heeft ons speciale lasteam de twee delen samengevoegd.”

Gert: “Gezien de uitzonderlijke omstandigheden was flexibiliteit van alle partijen wel nodig. We hebben de oplossing gaandeweg het project steeds wat aangepast om de beste kwaliteit te leveren. Dat zorgde soms voor een hoge werkdruk, maar ik ben erg blij dat we nooit een concessie gedaan hebben in de kwaliteit. We hebben prettig samengewerkt met DYKA.”

De buizen worden op zijn plaats gebracht

Lees meer over Croonwolter&dros.

Lees meer over het High Field Magnet Laboratory.