Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

PP

PP staat voor Polypropyleen. PP-buizen worden toegepast bij gravitaire rioleringen (drukloos) in binnenriolering en buitenriolering. Je kunt bij ons terecht voor een compleet assortiment PP-leidingsystemen voor de aanleg van afvoerleidingen en binnenriolering.  

Materiaaleigenschappen PP

Voordat je voor PP kiest in jouw project, is het handig om te weten wat de materiaaleigenschappen zijn. We hebben de materiaaleigenschappen daarom op deze pagina voor je op een rijtje gezet. Het is uitgesplitst in mechanische en thermische eigenschappen.

Het voor buizen en hulpstukken gebruikte PP heeft de volgende eigenschappen:

Eigenschap Eenheid  
Soortgelijke massa g/cm³ 0.91

Mechanische eigenschappen van PP 

 

Eigenschap Eenheid  
E-modulus N/mm² 1900
Treksterkte N/mm² 33
Rek bij breuk % >650
Buigsterkte N/mm² 45

*Gemeten in normaal klimaat 23°C en 50% relatieve vochtigheid

Thermische eigenschappen van PP

Eigenschap Eenheid  
lineaire warmte-uitzettingscoëfficiënt
tussen 20°C en 90°C
mm/m °C 0,16
warmtegeleidbaarheid (isolatiewaarde) bij 20°C W/m °C 0,22

Praktisch toepassingsgebied van PP

Eigenschap Eenheid  
Bij voortduring °C 90
Kortstondig °C 95
Montage verwerkbaarheid °C -10

*De aangegeven waarden zijn die van uit plaat geperste proefstaaltjes. Al naar gelang de fabricageomstandigheden kunnen afzonderlijke metingen eventueel van deze gemiddelden afwijken.

PP versus PVC

PP (polypropyleen) is sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Het is eenvoudig te recycleren. Wij gebruiken bij de productie van PP dan ook standaard gerecycleerde grondstoffen. PP is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Daarnaast is PP gladder dan PVC waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.

PP versus PE

PP buizen hebben hebben meestal een dunnere wand dan PE. Omdat er minder materiaal nodig is bij de productie, zijn ze dus ook economischer dan PE. PP-verbindingen werken met een rubberen ring en moffen. Dat vereenvoudigt de installatie. Nadeel is dan weer dat voor het vrijvervalsysteem, een helling in de sleuf moet voorzien worden. Dat vraagt uiteraard meer graafwerk en dus ook tijd.