Prefab helpt bij bouwen in één dag

In de productiehal van De Mors BV uit Rijssen worden complete badkamers en toiletruimtes geprefabriceerd volgens een uniek concept, compleet betegeld en voorzien van sanitair, verwarming tot aan de spiegel aan toe. Met deze Prefab fabricagehal kan De Mors BV voldoen aan de vraag van Volker Wessels: het leveren van kant-en-klare natte ruimtes voor het concept 'Morgen Wonen'. In dit bouwconcept wordt de doorlooptijd voor het bouwen van een woning teruggebracht naar slechts één dag. Om dat te kunnen bewerkstelligen komt er qua voorbereiding echter nog al wat bij kijken.

In de traditionele bouw wordt eerst de fundering gelegd, waarna het huis casco wordt opgebouwd. Na deze ruwbouw fase begint de afbouw. De e- en w-installateurs kunnen aan de slag, maar ook de schilder, de tegel- en de glaszetter. Allemaal nabewerkingen die nauw op elkaar afgestemd moeten worden, maar in de praktijk elkaar nogal eens dwars zitten. Door ziekte, slecht weer of simpel verkeerde afstemming kunnen bepaalde werkzaamheden soms niet worden uitgevoerd of moeten worden uitgesteld. Dit vertraagt het totale bouwproces en verhoogt de bouwkosten.

Door de totale woning compleet in eigen beheer te produceren zijn de diverse deel-processen beter aan te sturen en komt alles op het juiste moment bij elkaar op de bouwplaats.

Alles begint bij een goed uitgedacht ontwerp

De Mors BV maakt  gebruik van BIM  om de 3D tekeningen te maken. Binnen dit ontwerp zijn alle benodigde installaties en werkzaamheden te onderscheiden en te verdelen. Zo ontvangt DYKA de bestanden digitaal wanneer het gaat om de sanitaire ruimtes als badkamer en toilet. Vanuit deze bestanden maakt DYKA de werktekeningen om de TECE waterleiding en PP binnenriolering als prefab aan te leveren in Rijssen.

Ook de aanlevering van deze prefab kunststof leidingdelen voor de natte ruimtes gebeurt volgens een Just-In-Time principe. Hierdoor worden tussenvoorraden tot een minimum beperkt. Alleen enkele probleemoplossers zouden moeten voldoen.

Dit was voor DYKA ook een leerproces. Tijdens het transport en bij de installatie kán er altijd wat misgaan of beschadigen, het blijft mensenwerk. "Vandaar ook dat evalueren bij een dergelijk nieuw concept toch weer nieuwe inzichten en oplossingen aandraagt. We blijven graag meedenken en meedoen om voor beide partijen een zo ideaal mogelijke oplossing te bedenken" aldus Barry Kooistra, productmanager bij DYKA.

"In het myCUBY® concept heeft de opdrachtgever diverse keuze's in afwerking. Dit varieert in de keuze voor tegels alsmede voor sanitair. De mogelijkheden zijn eindeloos!"  aldus Marco Zomer, directeur van De Mors B.V.