Ontwikkelingen

PVC heeft een lange levensduur. Uitgebreid onderzoek door TNO heeft zelfs aangetoond dat PVC leidingsystemen een levensduur hebben van minstens 100 jaar. Daarnaast kan PVC tot wel zeven maal gerecycled worden. Dat maakt PVC van nature een duurzaam materiaal. Bovendien zijn we er bij DYKA altijd mee bezig om onze producten nog beter en milieuvriendelijker te maken. Die combinatie van natuurlijke eigenschappen én verdere ontwikkelingen levert een aantal interessante producten en duurzaamheidsinitiatieven op.

Maak kennis met onze bi-axiaal verstrekte PVC buis

In de zoektocht naar verbetering en verduurzaming van onze producten hebben we onlangs ‘Bi-oroc’ op de markt gebracht. Bi-oroc is een bi-axiaal verstrekte PVC buis. Dat betekent dat via een uitgekiend productieproces een geringere wanddikte is gecombineerd met een hoge drukklasse. Met deze bi-axiale verstrekking besparen we aanzienlijk op het gebruik van grondstoffen.

Duborain

De klimaatverandering zorgt voor een verandering van de neerslagpatronen. In de winter krijgen we te maken met periodes van langdurige regenval en in de zomer hebben wij steeds meer korte en zeer felle buien. Tegelijkertijd zorgt de toenemende verstedelijking dat het aandeel verharde oppervlakte alleen maar toeneemt. Hierdoor gaat het regenwater minder ter plekke kunnen infiltreren en dus versneld worden afgevoerd. Verstandig omgaan met regenwater wordt dus steeds belangrijker. Draag daarom zorg voor uw integraal waterbeheer met Duborain.

Met onze producten uit het Duborain assortiment komt regenwater precies daar waar het moet zijn: in de bodem. Water van daken vangen we op in onze goten en voeren we af via loofscheiders en zandvangers met de transportbuis naar onze Rainbox infiltratiekratten. Deze infiltratiekratten geven het regenwater op hun beurt weer terug aan de grond. Zo draagt onze Rainbox bij aan het voorkomen van verdroging in stedelijke gebieden.

Onderzoek naar gescheiden opvang

Urine vormt slechts 1,1% van de totale afvalstroom naar rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s). Toch bevat deze urine 85% van alle stikstof en 47% van de fosfaten die RWZI’s te verwerken krijgen. Volledige verwijdering van deze stoffen uit het afvalwater is vrijwel onmogelijk en kost enorme hoeveelheden energie. Reden genoeg om te onderzoeken wat de beste manier is om urine gescheiden op te vangen, te transporteren en te verwerken. DYKA participeert met Hogeschool Windesheim in Zwolle, Waterschap Groot Salland, de gemeente Zwolle, STOWA en de Grontmij in een project dat deze gescheiden opvang, transport en verwerking onderzoekt. Een onmisbare studie voor een schoner milieu.