Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Beleid en onderzoek voorfilters

Voorfilteren van regenwater bij infiltratie is in Nederland niet nationaal verplicht. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de waterschappen en de gemeenten. Dat resulteert vaak in de afwezigheid van een verplichting. Toch valt daar iets voor te zeggen. Niet alleen voor de gezondheid van onze bodem, en op lange termijn dus  ook onze gezondheid, maar ook voor de levensduur van infiltratievoorzieningen.

Huidig beleid

In Nederland werkt men voor de verwerking van hemelwater via de waterkwantiteitstrits “Vasthouden, bergen en vertraagd afvoeren”. Waterschappen en gemeenten bepalen met beleid of hemelwater voldoende schoon is om in de bodem of op oppervlaktewater te brengen zonder een vorm van zuivering. Elk waterschap heeft hier zijn eigen beleid voor en elke gemeente tevens zijn visie die binnen het beleid van het waterschap past. Over het algemeen loost men in Nederland hemelwater direct op oppervlaktewater of in de bodem. Waterschappen hebben de mogelijkheid om zuiverende voorzieningen te verplichten als kan worden aangetoond dat hemelwater vervuild geloosd wordt. 

Onderzoek

Gemeenten en waterschappen zijn massaal gestopt met het verplichten van lamellenafscheider sinds bleek (Ref.1 t/m 4) dat lamellenafscheiders of overige zuiverende voorzieningen een lager rendement hebben dan vermeld wordt. De reden hiervoor is dat dergelijk afscheiders over een lage bezinkbaarheid beschikken. Het gevolg is dat op ontsluitingswegen of parkeerplaatsen vervuild hemelwater direct in de bodem of op oppervlaktewater wordt gebracht. STOWA heeft tevens onderzoek gedaan naar de omgang met hemelwater en het rendement van zuiverende voorzieningen in Nederland bij bedrijventerreinen (Ref 5).

Regenboog bovenDYKA

DWA-M153

In Duitsland echter beschikken ze over exacte aanbevelingen (ref 6 DWA-M 153) over dit onderwerp die gelden voor het hele land. Onderscheid wordt gemaakt door functie van verhard oppervlak en eventueel vervoersbewegingen. De Duitse richtlijnen zijn tevens het best gebaseerd op verschillende onderzoeken en studies. Bij parkeerplaatsen, ontsluitingswegen en industrie/transportterreinen eisen ze een zuiverende voorziening. Terwijl verhard oppervlak van een woonwijk en/of dakoppervlak oppervlakkig kan lozen zonder zuivering. Tevens wordt bij ondergronds infiltreren altijd een voorfilter geadviseerd. Sommigen verharde oppervlakken zijn hierbij niet geschikt om aan te sluiten op een infiltratievoorziening waarbij hemelwater oppervlakkig infiltreert.

Advies

Bij industrieterreinen, parkeerplaatsen en ontsluitingswegen wordt hemelwater vaak ongemerkt vervuild op oppervlaktewater of in de bodem geloosd. Op een eenvoudige manier is dit hemelwater te zuiveren middels voorfilters. Tevens is aangetoond dat de infiltratiecapaciteit van een infiltratie-voorziening hoger is wanneer een voorfilter wordt toegepast. Voor alle infiltratievoorzieningen adviseert DYKA (waarbij het vooral om de grove delen gaat; 600μm) een circulair filter in een slibvangput. Voor meer informatie over de slibvangput met circulaire filter klik hier.

Voor een hoger rendement en zuivering van de kleinere zand en slibdelen (tot 90 a 60μm) adviseren we de Duborain Sedimentatietank. Deze wordt toegepast voordat hemelwater bij verontreinigde oppervlakken afvoeren op oppervlaktewater of voordat hemelwater afvoeren op een infiltratievoorziening. Conform DWA-M 153 dient deze te worden toegepast bij verharde oppervlakken afkomstig van ontsluitingswegen, parkeerplaatsen en wegen bij en in industriegebieden. Afhankelijk van de het verharde oppervlak en de zeefkromme van het rioolslib heeft een dergelijke voorziening al snel een rendement van circa 90%.

Ontdek hier de sedimentatietank filteroplossing.

Referenties:

  1. Langeveld, J.G., Liefting, H.J. en Boogaard, F.C. (2012). Uncertainties of stormwater characteristics and removal rates of stormwater treatment facilities: implications for stormwater handling. Water Research, 46 (2012), 6868-6880.
  2. Liefting, H.J., Boogaard, F.C., Korving, J. en Langeveld, J.G. (2015). Lamellenafscheiders Krimpenerwaard: resultaten praktijkonderzoek. Partners4UrbanWater/Tauw/Witteveen+Bos i.o.v. Gemeente Capelle aan den IJssel, kenmerk 1220194_R_150413, 14 april 2015.
  3. Langeveld, J.G., Liefting, H.J. en Schilperoort, R.P.S. (2016). Regenwaterproject Almere. Volledige rapportage. Stichting RIONED/STOWA 2016-05B
  4. Jeroen Langeveld, Erik Liefting (Partners4UrbanWater) Bert Palsma (STOWA), Arjo Hof (Gemeente Almere), Henk Nijhof (Waterschap Zuiderzeeland), Artikel in H2O, 15 december 2016;
  5. Omgaan met hemelwater bij bedrijfsen bedrijventerreinen, Stowa, ISBN
    90.5773.257.2
  6. Merkblatt DWA-M 153. Handlungsempfehlungen zum Umgang mit regenwasser, BERGER, Christian Dipl.-Ing., Henne, Augustus 2007,

 

Gepubliceerd op: 03 April 2019