Beter water op straat dan op je laminaat

02-11-2018

Kees Weststrate, wethouder van de gemeente Borsele, kwam op de proppen met de slagzin 'Beter water op straat dan op je laminaat'. Het vat perfect de voordelen van een ontlastput samen. Door de klimaatverandering  en toename van verharding wordt het riool zwaarder belast. Om te voorkomen dat water bij hevige regen of een verstopping in de woning komt is in het Bouwbesluit sinds 1990 voorgeschreven dat er een ontlastputje geplaatst moeten worden.

Een ontlastputje is een hulpstuk wat onder de regenpijp geplaatst wordt. Het kost weinig, het plaatsen is simpel en kan veel ellende voorkomen. Door plaatsing van een ontlastputje stroomt het water bij overbelasting buiten weg, in plaats van binnen.

Gratis putje

Gemeente Borsele heeft in 2017 gratis ontlastputjes aan inwoners ter beschikking gesteld en gaat deze actie binnenkort weer herhalen om de burger bewust te maken van de noodzaak van de ontlastput. Hierbij kunnen veel schade en kosten voor de burgers voorkomen worden. Volgens Jan Joosten, beleidsmedewerker van de gemeente, is hier zeker ook een taak voor de verzekeringen weggelegd omdat zij de meeste schade meestal moeten betalen.

Voor het plaatsen van de ontlastput heeft de gemeente Borsele een stap voor stap instructie geschreven. Voor meer informatie kunt u op de website van de gemeente Borsele kijken.

Instructie aanleg ontlastputje

1. Zaag de regenpijp ongeveer 5 cm boven het maaiveld door.

doorzagen regenpijp

3. Zaag daarboven ongeveer 8cm. van tussen de regenpijp.

4. Maak de beugel van de regenpijp los. (indien aanwezig)

5. Plaats het ontlastputje tussen de verwijderde regenpijp.

6. Bevestig de beugel van de regenpijp weer .

Geïnstalleerd ontlastputjeEindresultaat:

Bij een verstopping loopt het water over de straat, niet over uw laminaat. Vooral bij gemengde riolering is een ontlastputje noodzakelijk.De plaatsing gebeurt best tussen hoofdriool en woning. In geval dat er rioollucht uit het putje komt, kan er onder het putje een sifon toegepast worden.

Voor meer informatie:

Over water en rioleringen binnen de gemeente

Omroep Zeeland over ontlastputjes

Video over ontlastputjes op Omroep Zeeland


Terug